Οριακές απώλειες στο Χ.Α. μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας

Οριακές απώλειες στο Χ.Α. μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη μεταβλητότητα και ο υψηλός τζίρος ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου παρά το γεγονός ότι σημείωσε πτώση, οι αγοραστές έδωσαν το «παρών» διατηρώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 650 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα σημαντικό στοιχείο ήταν ότι παρατηρήθηκε αύξηση του τζίρου κατά την ανοδική κίνηση του Χ.Α. χθες, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν άμυνες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τη συνέχεια. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να εδραιωθεί το κεκτημένο των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, διαδικασία που θα απαιτήσει διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ ημερησίως, κάτι που πάντως παρά τη μικρή πτώση επιτεύχθηκε χθες.

Την ίδια στιγμή, το Χ.Α. εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη στήριξη από την αγορά ομολόγων, τα οποία και χθες συνέχισαν την πολύ καλή πορεία τους, με τους αναλυτές να είναι αισιόδοξοι. Μάλιστα, η Citigroup τόνισε σε νέα έκθεσή της ότι αναμένονται νέες αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους το επόμενο διάστημα, ενώ τα ελληνικά ομόλογα θα… ισοφαρίσουν τα ιταλικά έως τα μέσα του 2021, κλείνοντας την ψαλίδα τού μεταξύ τους spread, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 20-22 μονάδες βάσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 651,77 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 647,92 (-1,16%) και των 663,43 μονάδων (+1,21%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,87 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,16% στις 1.549,78 μονάδες, με τις Aegean (+7,38%), Βιοχάλκο (+5,17%) και ΟΠΑΠ (5,66%) να ξεχωρίζουν, και στο -0,25% και στις 943,55 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,80% στις 303,96 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,12%, την Eurobank στο -1,28%, την Εθνική στο -3,24% και την Πειραιώς στο -8,81%.

Το σκηνικό της άχαρης διαδικασίας της συσσώρευσης στην οποία βρισκόταν το Χ.Α. από τον περασμένο Μάιο άλλαξε μετά την αναγγελία της Pfizer για παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, μεταφέροντας αισιοδοξία σε όλες τις αγορές του πλανήτη, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Ο Γενικός Δείκτης σάρωσε έτσι όλα τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν προηγουμένως την υπέρβαση των 650 μονάδων, επιβεβαιώνοντας ότι στις αγορές η ασύμμετρη συμπεριφορά των επενδυτών εξηγεί συχνά όλες τις κινήσεις, καθώς υπό συνθήκες δυσπραγίας τα λιγοστά κεφάλαια δεν είναι επαρκή για να κινήσουν πολλούς τίτλους.

Την ίδια ώρα, η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές, εκτιμώντας ότι το μείγμα των μέτρων της πολιτικής του θα είναι θετικό για τις αγορές.

Στους δύο «λευκούς κύκνους» που ήρθαν για το ελληνικό χρηματιστήριο, νίκη Μπάιντεν και εμβόλιο, προστέθηκε και ένας ακόμη με την απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, οδηγώντας σε ράλι τα ομόλογα.
Τα δεδομένα πάντως της οικονομίας παραμένουν δύσκολα λόγω και του νέου lockdown μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο η κυβέρνηση προχωρεί σε περαιτέρω μέτρα στήριξης. Με τα παραπάνω δεδομένα, η στάση απέναντι στον μετοχικό κίνδυνο είναι πιθανό να βελτιωθεί το επόμενο διάστημα, στον βαθμό που οι αβεβαιότητες αρχίζουν να λιγοστεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή