Ανάκαμψη 5% και έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ανάκαμψη 5% και έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yφεση γύρω στο 10% φέτος και ανάκαμψη 4,5-5% το 2021, καθώς και πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ το 2021 θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Μετά το νέο κύμα της πανδημίας, η πλάστιγγα έγερνε προς το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που είχε κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο προέβλεπε ύφεση 8,2% φέτος και ανάκαμψη 7,5% το 2021, καθώς και πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2021. 

Τα καλά νέα σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου προσφέρουν μεν μια αισιόδοξη προοπτική, αλλά δεν αναιρούν το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας 6 δύσκολους μήνες, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης στη Βουλή χθες.

Ο κ. Σκυλακάκης προέβλεψε ότι θα βγούμε από την κρίση το δεύτερο τρίμηνο του 2021. «Αν και δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, είναι συντριπτικές οι πιθανότητες», ανέφερε.

Ηταν, εξάλλου, αισιόδοξος ότι η ανάκαμψη, παρότι θα καθυστερήσει, θα είναι δυναμική. «Η ανάκαμψη μπορεί και θα είναι δυναμική», είπε. «Οι ενδείξεις υπάρχουν. Η Moody’s μας αναβάθμισε εν μέσω κρίσης. Δεν την τσίμπησε μύγα. Κάτι είδε». Εκανε επίσης αναφορά στις επενδύσεις της Microsoft και της Volkswagen στην Αστυπάλαια, υποστηρίζοντας ότι δείχνουν την εκτίμηση της αγοράς πως η Ελλάδα έχει προοπτικές.

Ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε και στο θέμα της ατομικής ευθύνης, την οποία είπε ότι θα χρειαστούμε, γιατί το κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντεπεξέλθει. «Δεν είναι κακή λέξη η ευθύνη και να προσπαθείς να μετέχεις δημιουργικά σ’ ένα κοινωνικό σύνολο», σχολίασε. 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι και οι πολιτικοί πρέπει να έχουν πολιτική ευθύνη, την ώρα που είχε φουντώσει η κριτική για την ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, σε δείπνο πολλών ατόμων, κατά παράβαση των κανόνων του «απαγορευτικού».

Η κυβέρνηση έχει κρατήσει πόρους, διαβεβαίωσε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι δεν είναι ώρα σπατάλης, αλλά σύνεσης και σωφροσύνης για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και να βγούμε από την κρίση που μπήκαμε, χωρίς δική μας ευθύνη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού θα σπάσουν ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας τα 70 δισ. ευρώ. Αυτά είναι χρήματα τα οποία δανειζόμαστε από το μέλλον, είπε.

Ο ίδιος, εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Action 24, διέψευσε το σενάριο του «ακορντεόν», όπου η οικονομία θα ανοίγει και θα κλείνει κάθε τόσο. «Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το κυρίαρχο σενάριο», είπε. Αφησε ανοιχτό, όμως, αν θα κρατήσει το lockdown  3 εβδομάδες ή περισσότερο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κ. Σταϊκούρας, εξάλλου, προχθές το βράδυ σε συνέντευξή του στο Blue Sky εκτίμησε ότι η ύφεση θα κινηθεί φέτος στην περιοχή του 10% και η ανάκαμψη στο 5% το 2021, ότι η υγειονομική κρίση θα αντιμετωπισθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου και η ανάκαμψη θα επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή