Κοντά σε συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC

Κοντά σε συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και το CVC Capital Partners, καθώς έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις τα δύο μέρη φέρεται να έχουν συγκλίνει στο τίμημα, που ήταν και το κυρίαρχο ζήτημα προκειμένου να κλείσει η πώληση.

Το ύψος του τιμήματος προσδιορίζεται κοντά στα 460 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ικανοποιώντας την επιδίωξη της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, που κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις έχει επιμείνει στο ότι η τιμή πώλησης δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή με την οποία έχει αποτιμήσει την εταιρεία στα βιβλία της. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ αναθεώρησε το 2019 στα 550 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ την αποτίμηση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, κίνηση που είχε ερμηνευθεί ως προσπάθεια διευκόλυνσης της πώλησης, θέτοντας παράλληλα κατώτατο όριο για την πώληση του 80%.  

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές διαπραγματεύσεις αφορούν τον τρόπο καταβολής του αλλά και τις ρήτρες που θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία για μια σειρά κρίσιμα θέματα, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συγκεκριμένων παραγωγικών στόχων. Εκτός από την αξία βάσει της οποίας αποτιμάται από τις δύο πλευρές το bancassurance, δηλαδή η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, που αποτέλεσε την αιχμή των συζητήσεων το τελευταίο διάστημα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και το ενδεχόμενο δανειοδότησης του CVC Capital Partners για ένα μέρος του τιμήματος πώλησης.

Εφόσον τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, το CVC αναδεικνύεται ισχυρός παίκτης στην ασφαλιστική αγορά, καθώς η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, με σημαντική δραστηριότητα τόσο στις γενικές ασφαλίσεις όσο και στον κλάδο αποταμίευσης και υγείας. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο τέλος του α΄ 6μήνου του τρέχοντος έτους σε 1,1 δισ. ευρώ. 

Το CVC Capital Partners με έδρα το Λουξεμβούργο θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity funds με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 105 δισ. δολάρια και δραστηριότητα στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία. Στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις μέσω της Hellenic Healthcare Group, που έχει αγοράσει τα νοσοκομεία Metropolitan, πρώην «Ιασώ General», και το νοσηλευτήριο «Υγεία», ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη MIG για την εξαγορά της Vivartia. Η προοπτική απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δημιουργεί συνέργειες με τον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας, στον οποίο το CVC έχει κυρίαρχη παρουσία μέσω του δικτύου των νοσοκομείων που έχει εξαγοράσει.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα, εκτός από την ενίσχυση των εσόδων της, εκπληρώνει τη δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή