«Εμβόλιο» αισιοδοξίας για ισχυρή ανάκαμψη και άνοδο χρηματιστηρίων

«Εμβόλιο» αισιοδοξίας για ισχυρή ανάκαμψη και άνοδο χρηματιστηρίων

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά της πανδημίας και η ορατή πλέον ανάπτυξη και διανομή του, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως το φως στην άκρη του τούνελ που φαίνεται για πρώτη φορά στους τελευταίους εννέα μήνες μετά και το ξέσπασμα της COVID, ενισχύει τις προοπτικές της οικονομίας και επιστροφής στην κανονικότητα, και αυξάνει τις πιθανότητες υπεραπόδοσης των μετοχών και γενικότερα των assets που ενέχουν ρίσκο, έναντι των ασφαλών καταφυγίων όπως τα ομόλογα και ο χρυσός.

Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την τελική έγκριση, αλλά και μετέπειτα, καθώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες –κάτι που αποτυπώθηκε στη χθεσινή ηπιότερη κίνηση στις αγορές μετά το εκρηκτικό ράλι– το σημαντικό είναι ότι βελτιώνεται η εικόνα για το κοντινό μέλλον. Με μπαράζ εκθέσεων, οι διεθνείς οίκοι έσπευσαν να διαμηνύσουν την αλλαγή της στάσης τους απέναντι στην πορεία των χρηματιστηρίων και της οικονομικής ανάκαμψης, επισημαίνοντας πως η ενθαρρυντική είδηση της Pfizer αποτελεί την αρχή της αλλαγής του παιχνιδιού στην επενδυτική σκακιέρα.
«Πάνω απ’ όλα, τα νέα από την Pfizer είναι ενθαρρυντικά γιατί δείχνουν πως η τεχνική για την καταπολέμηση του ιού μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω», τονίζει η Société Générale. «Για τις αγορές, είναι πραγματικά ένα game changer, οπότε η ισχυρή αρχική αντίδραση των αγορών καθώς και η συνέχειά της το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται παράλογη», επισημαίνει.

«Η είδηση αυτή αποτελεί σαφώς ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνει από την πλευρά της η JP Morgan Asset Management. Κατά τις εκτιμήσεις και της Capital Economics, ένα εμβόλιο θα επιταχύνει την ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς ωστόσο να αλλάζει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Εάν τεθεί σε κυκλοφορία διεθνώς τους επόμενους μήνες, η κατανάλωση θα μπορούσε να επανέλθει γρήγορα στην κανονικότητα, έτσι η δραστηριότητα μπορεί να ανακάμψει το β΄ τρίμηνο του 2021, με την οικονομία να ανακάμπτει σε σχήμα «V».
Παρά την ισχυρή άνοδο των μετοχών φέτος, η οποία οφείλεται στα τεράστια μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης από τις κυβερνήσεις διεθνώς, καθώς και τη σημαντική στήριξη των Αρχών, η κυριαρχία των ομολόγων συνεχίστηκε, με το ιλιγγιώδες ράλι που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών να αποτελεί τον απόλυτο νικητή. Αυτή η τάση αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

Οπως επισημαίνει η Oxford Economics, οι διεθνείς μετοχές έχουν υποαποδώσει σημαντικά έναντι των ομολόγων από τα τέλη του 2018, μια τάση που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιστραφεί παρά τη θεαματική απόδοση των παγκόσμιων αγορών φέτος μετά την τεράστια δημοσιονομική και νομισματική τόνωση. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε τώρα στα πρόθυρα αλλαγής αυτής της τάσης», τονίζει χαρακτηριστικά. Μέχρι τον περασμένο μήνα, ο οίκος ήταν σχετικά ουδέτερος απέναντι στα risk assets, όμως πλέον δηλώνει θετικός, εκτιμώντας πως ήρθε η ώρα των τοποθετήσεων για την υπεραπόδοση των παγκόσμιων μετοχών σε σχέση με την παγκόσμια αγορά σταθερού εισοδήματος χάρη στη θετική αυτή έκπληξη της Pfizer.

Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αυτή τη στιγμή οι επιπτώσεις τόσο της νέας εξέλιξης στο μέτωπο του εμβολίου όσο και της νίκης Μπάιντεν, το σίγουρο είναι πως οδηγούν προς περαιτέρω κέρδη στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, σημειώνει από την πλευρά της η Capital Economics. Σε θετική «γύρισε» και η Jefferies τη στάση της για τις διεθνείς μετοχές. 

To επίπεδο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι πελάτες της Credit Suisse να υπάρχει τόσο σύντομα, κάτι που δείχνει ότι αυτή η εξέλιξη δεν έχει αποτιμηθεί από τους επενδυτές. Οι ελπίδες σε ό,τι αφορά το μέτωπο των εμβολίων μειώνουν τον κίνδυνο παρατεταμένων lockdowns στην Ευρώπη και επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να είναι ακόμη πιο γενναιόδωρες βραχυπρόθεσμα, ενώ επιστρέφουν τα σενάρια ανάκαμψης τύπου «V» για κλάδους που έχουν επηρεαστεί έντονα από την πανδημία, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, συστήνοντας στους επενδυτές αύξηση τοποθετήσεων στις μετοχές.

Μέτρα και το 2021

Η «επικράτηση» των μετοχών δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποιο σημαντικό sell-off στα ομόλογα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Και αυτό γιατί η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσουν να είναι υποστηρικτικές και το 2021. Στόχος πλέον είναι μια ισορροπημένη κατανομή μεταξύ ασφαλών επενδύσεων, αλλά και επενδύσεων υψηλότερου κινδύνου, όπως οι μετοχές που «τιμωρήθηκαν» από την πανδημία, σημειώνει η UBS Global Wealth Management. «Οι επενδυτές πρέπει να διαφοροποιηθούν προς πιο κυκλικά τμήματα της αγοράς, που έμειναν πίσω το 2020, και να απομακρυνθούν από τις big tech μετοχές και τις εταιρείες που βγήκαν κερδισμένες από το κλείσιμο του κόσμου στο σπίτι», σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων του οίκου, Μαρκ Χέφελ. Υποστηρικτικό προς τα ομόλογα είναι πως η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει τα σχέδιά της για επέκταση του PEPP, τη στιγμή που και οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης, όπως εκτιμά η Oxford Economics, κάτι που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών θα δώσει ώθηση στις μετοχές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή