ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη πιο απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

Στις 30 Νοεμβρίου η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Ακόμη πιο απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο

Στην περαιτέρω μείωση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προχωρά ο ΟΠΕΚ, επικαλούμενος τόσο τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές όσο και τη νέα εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του πετρελαϊκού καρτέλ, η ζήτηση για αργό θα περιοριστεί κατά 9,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το σύνολο του 2020, αριθμός αυξημένος κατά 0,3 εκατομμύριο βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Όσον αφορά το 2021, ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 6,2 εκατομμύρια βαρέλια έναντι της πρότερης πρόβλεψης για αύξηση της ζήτησης κατά 6,5 εκατομμύρια βαρέλια.

«Αυτές οι καθοδικές αναθεωρήσεις οφείλονται στις οικονομικές προοπτικές των χωρών, ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19» εξηγεί το καρτέλ, στη μηνιαία έκθεσή του.

Με το βλέμμα στο εμβόλιο

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς και τα συνεργαζόμενα κράτη, τα οποία αποτελούν από κοινού τον σχηματισμό ΟΠΕΚ+, αναμένεται να συνεδριάσουν στα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να επικαιροποιήσουν την πολιτική τους.

Τους προηγούμενους μήνες, οι χώρες της πετρελαϊκής συμμαχίας είχαν συμφωνήσει  να περικόψουν την ημερήσια παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, από τον Αύγουστο, η συγκεκριμένη μείωση επιβραδύνθηκε στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια. 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του επόμενου έτους αναμένεται να υπάρξει απόφαση για ακόμη μικρότερη μείωση της παραγωγής, λόγω και της πρόσφατης ανακοίνωσης για τα επίπεδα ανοσίας του εμβολίου των Pfizer-BioNTech.

Άλλωστε, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα βάλει ένα «τέλος» στα περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα τη βιώσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κατ’ επέκταση της ζήτησης για πετρέλαιο. 

Με πληροφορίες από CNBC