Οι αλλαγές δίνουν ώθηση στις τουρκικές τράπεζες – Ράλι 20% σε τρεις ημέρες

Οι αλλαγές δίνουν ώθηση στις τουρκικές τράπεζες – Ράλι 20% σε τρεις ημέρες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές προσώπων σε υπουργείο Οικονομικών και κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι αλλάζουν την κατάσταση στην Τουρκία, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην εφαρμογή μιας πιο ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής, κάτι το οποίο θα δώσει ώθηση σε νόμισμα, τράπεζες και μετοχές.

Τα πρώτα σημάδια αυτής της αισιοδοξίας είναι ήδη ορατά, με την τουρκική λίρα να καταγράφει ράλι της τάξης του 3% και τις μετοχές των τραπεζών να παρουσιάζουν κέρδη της τάξης του 20% μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

«Η πιθανότητα ενός εμβολίου για τον κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μια συμβατική αύξηση των επιτοκίων, δίνει κίνητρο στους επενδυτές να επιστρέψουν στις τουρκικές τράπεζες» εκτιμά ο Αζίν Τουζούν, επικεφαλής της VTB Capital για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Προς αύξηση επιτοκίων

Το νέο νομισματικό και οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο των… αγορών, προχωρώντας επιτέλους στην πολυπόθητη αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην ελεύθερη πτώση του νομίσματος και στον καλπασμό του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 10,25%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον δείκτη τιμών, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δέχεται μια άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων, η οποία έχει οδηγήσει σε μια από τις σοβαρότερες νομισματικές κρίσεις της πρόσφατης ιστορίας. 

Ράλι στο Χρηματιστήριο

Από τη Δευτέρα έως και σήμερα, πάντως, η αλλαγή κλίματος καθίσταται απολύτως αισθητή και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει παρουσιάσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 7%. 

Αντίστοιχο ράλι σημειώνει και η λίρα, η οποία μέσα σε τρία 24ωρα εκτινάχθηκε κατά 8%, απομακρυνόμενη από τα ιστορικά χαμηλά των προηγούμενων εβδομάδων. Μόνο σήμερα δε, τα κέρδη του τουρκικού νομίσματος αγγίζουν το 3%. 

Αλλαγή κλίματος 

Σήμερα, άλλωστε, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι αφορούν τις ανταλλαγές συναλλάγματος και παραγώγων μεταξύ τραπεζών και ξένων επενδυτών, μία κίνηση η οποία έτυχε της θερμής υποστήριξης από τους διεθνείς αναλυτές. 

Η απόφαση – ματ της κεντρικής τράπεζας επήλθε σε συνέχεια της καθαίρεσης του κεντρικού τραπεζίτη, Μουράτ Ουισάλ, καθώς και της παραίτησης του γαμπρού του Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ -αρχιτεκτόνων της πρότερης νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή