Χρηματιστήριο: Με Εθνική και Aegean, ένα βήμα πιο κοντά στις 660 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με Εθνική και Aegean, ένα βήμα πιο κοντά στις 660 μονάδες

Κέρδη της τάξης του 1,02% για τον Γ.Δ.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προσπάθεια διάσπασης του ορίου των 660 μονάδων κατέβαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με σύμμαχο τις τράπεζες κινήθηκε άνω των 655 μονάδων, παρά τις αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών και πωλητών κατά το πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,02% και διαμορφώθηκε στις 656,42 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 650 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 662 μονάδες. Μάλιστα, σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά σχεδόν επτά μονάδες.

Ο τζίρος, την ίδια ώρα, διαμορφώθηκε σε 68 εκατομμύρια ευρώ, επίπεδα αισθητά μειωμένα σε σχέση με τη Δευτέρα και την Τρίτη, όταν και κυμάνθηκε πέριξ των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης, άλλωστε, διακινήθηκαν περίπου 34 εκατομμύρια τεμάχια.

Μεγάλος κερδισμένος της ημέρας αναδείχθηκε ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος αυξήθηκε άνω του 3,3%, κινούμενος στις 314 μονάδες. Κύρια πηγή καυσίμων αποτέλεσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία εκτινάχθηκε στο +6,09% χάρη στις αισιόδοξες εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όπως όλα δείχνουν, η διοίκηση της τράπεζας θα δώσει τα «χέρια» με το αμερικανικό fund CVC Capital, λαμβάνοντας το αντίτιμο των 480 εκατομμυρίων ευρώ για το 80% των μετοχών.

Στο ταμπλό, πέραν των τραπεζών, ισχυρά κέρδη εμφάνισε και ο ενεργειακός κλάδος, με τη μετοχή της Motor Oil να κλείνει στο +7,61% και των ΕΛΠΕ στο +4,37%, ως απόρροια των προσδοκιών για ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης. Άνω του 9% διαμορφώθηκαν τα κέρδη και για τη μετοχή της Aegean, η οποία για τρίτη διαδοχική ημέρα κατέγραψε εντυπωσιακές «πτήσεις», σε συνέχεια των ανακοινώσεων για το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech. 

Από τις υπόλοιπες διακυμάνσεις, ξεχωρίσε το +5,53% στη μετοχή της Viohalco, καθώς και τα κέρδη κατά 2,50% στις μετοχές των Coca-Cola, Fourlis και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 4,26%, της Σαράντης κατά 1,53% και του Μυτιληναίου κατά 1,75%. 

Οι αλλαγές στον MSCI 

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της σημερινών επενδυτικών συναλλαγών βρέθηκε και η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τη Motor Oil να υποβαθμίζεται στον δείκτη των Small Caps, όπου προστίθενται και τα ΕΛΠΕ, ενώ αφαιρείται η ΕΧΑΕ. Όσον αφορά τον δείκτη MSCI Standard Greece, παρέμειναν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

Προσπάθεια διάσπασης των 660 μονάδων

Η ελληνική αγορά, όπως διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, καταβάλλει μια αξιοσημείωτη προσπάθεια διάσπασης της πολύμηνης συσσώρευσης, με αιχμή του δόρατος τις διεθνείς εξελίξεις για το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού. Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό ότι για μια ενδεχόμενη κίνηση προς τις 700 μονάδες θα απαιτηθούν περαιτέρω καύσιμα και νέα στηρίγματα.

Κι αυτό, διότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίθει αβεβαιοτήτων και πηγών κινδύνου. Από τον τραπεζικό βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως την ανησυχία για βαθιά ύφεση της τάξης του 10%. Στο τελευταίο συνηγορεί και το νέο lockdown, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σ’ όλη την Ελλάδα και το οποίο δεν αποκλείεται να εμπλουτιστεί με νέα περιοριστικά μέτρα. Άλλωστε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στα όριά του.

Συνεχίζεται το ράλι στην Ευρώπη

Οι διεθνείς αγορές παραμένουν σε ανοδική διάθεση, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό ράλι, το οποίο εδράζεται στα ευχάριστα νέα από το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech έναντι του κορωνοϊού. Άλλωστε, η διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου αναμένεται να οδηγήσει σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και κατ’ επέκταση σε σταδιακή άρση της οικονομικής αβεβαιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,97% και διαμορφώνεται στις 388 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +0,31%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,81% και ο γαλλικός CAC 40 στο +0,68%. Ένα «κλικ» πιο μετριοπαθές είναι το κλίμα στη Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κινείται στο +0,01%, τον τεχνολογικό Nasdaq στο +1,29% και τον δείκτη βαρόμετρο στο +0,38%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή