Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων και το 2022;

Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων και το 2022;

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ορθάνοιχτο» παραμένει το ενδεχόμενο αναστολής ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και για το 2022, καθώς οι Βρυξέλλες αναμένουν βαθύτερη ύφεση για το 2020 και μικρότερη ανάκαμψη για το 2021.

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται, εξάλλου, ότι συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, όπου οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν λάβει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του β’ κύματος.

«Η Ε.Ε. ενδεχομένως θα χρειαστεί να επεκτείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πάουλο Τζεντιλόνι, μιλώντας στους Financial Times.

Ψευδαίσθηση η ανάκαμψη τύπου V

Άλλωστε, κατά τον ίδιο, η ιδέα μιας ανάκαμψης τύπου V -δηλαδή μιας άμεσης και ισχυρής ανάκαμψης, μετά τη βαθιά ύφεση του β’ τριμήνου- ήταν εξ αρχής μια ψευδαίσθηση. «Ποτέ δεν πίστεψα σ’ αυτό» σχολίασε, με νόημα. 

Διαπίστωσε δε, ότι η πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει ήδη ανακοπεί, ενώ εκτίμησε ότι το 2021 θα «βρει» την Ευρωπαϊκή Ένωση με «πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της σημαντικής συρρίκνωσης των ευρωπαϊκών ΑΕΠ και των μεγάλων δημοσιονομικών αναγκών των κρατών-μελών, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αναστείλει την ισχύ των δημοσιονομικών κανόνων (σ.σ. έλλειμμα έως 3% και δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ) για το 2020 και για το 2021.

Έτσι, οι χώρες-μέλη έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε όσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις επιθυμούν, προκειμένου να στηρίξουν τις εθνικές οικονομίες και να αποτρέψουν μια ολική κατάρρευση, υπό το βάρος των διαδοχικών lockdowns.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Eurogroup

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τζεντιλόνι κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Die Welt.

«Θα επανεργοποιήσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες όταν έρθει η ώρα. Δεν θέλω να δεσμευτώ για τη χρονική στιγμή. Η χρονική στιγμή πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην δημιουργήσουμε νέους οικονομικούς κινδύνους» εξήγησε, μεταξύ άλλων. 

Και πρόσθεσε: «Το πότε ακριβώς θα έρθει η ώρα εξαρτάται και από το πότε θα είναι διαθέσιμος ένας αποτελεσματικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού σε επαρκείς δόσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή