ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα προσέλκυσης στελεχών επιχειρήσεων από το εξωτερικό

kinitra-proselkysis-stelechon-epicheiriseon-apo-to-exoteriko-561154099

Aφορολόγητο θα είναι για 7 χρόνια το 50% του εισοδήματος των στελεχών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που θα μετακομίσουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό το 2021, συνεισφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που «φλερτάρει» ανοιχτά με τους Ελληνες του εξωτερικού, αποβλέποντας στην αντιστροφή του brain drain, αλλά όχι μόνο σε αυτήν. Στην πραγματικότητα, κάθε Ελληνας ή ξένος, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που είχε τη φορολογική κατοικία του εκτός Ελλάδας τα 7 από τα τελευταία 8 χρόνια, θα μπορεί να εκμεταλλευθεί τα κίνητρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διάταξης που θα πάρει σύντομα τον δρόμο για ψήφιση. Η ελάφρυνση τελεί υπό την προϋπόθεση ότι δημιουργείται νέα θέση εργασίας και δεν υποκαθίσταται μια υφιστάμενη. 

Η σύλληψη του μέτρου ξεκίνησε με αφορμή το Brexit και το ενδιαφέρον επενδυτικών κυρίως τραπεζών να ανοίξουν γραφεία ή να επεκτείνουν αυτά που ήδη έχουν στην Ελλάδα, για να ενισχύσουν την παρουσία τους σε έδαφος της Ευρωζώνης. Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκαν τρεις τέτοιες τράπεζες, με συγκεκριμένα σχέδια και φάνηκε πως το ενδιαφέρον θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού, σε τράπεζες και εταιρείες. Επειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε τα κίνητρα να αφορούν τους εργαζομένους και να έχουν ευρύτερη εφαρμογή. 

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να επιβάλει περιορισμούς σε ό,τι αφορά το εισόδημα ή το επάγγελμα αυτών που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη διάταξη, όπως έχουν κάνει σε ανάλογες ρυθμίσεις τους η Ισπανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γαλλία. Στην πράξη, εφόσον φανεί ότι χρειάζεται να μπουν τέτοιοι περιορισμοί για να αποκλεισθούν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, αυτό θα γίνει με εφαρμοστικές εγκυκλίους, αναφέρουν πηγές.

Το μέτρο θα ισχύσει κατ’ αρχάς για το 2021, αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί και κάποια παράταση. Πάντως, δεν είναι κάτι μόνιμο. 
Στην κυβέρνηση θεωρούν, επίσης, ότι η ευρεία επέκταση της τηλεργασίας το τελευταίο διάστημα, λόγω κορωνοϊού, ευνοεί τη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα κατοίκων εξωτερικού. «Η τεχνολογία επιτρέπει να επιλέξουμε πού θα ζούμε και θα δουλεύουμε», είπε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στο Bloomberg, σε σχετικό χθεσινό δημοσίευμα. «Εκτός από τον ήλιο, η χώρα μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα». 

Παράδειγμα

Σήμερα, ο υψηλός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα υψηλότερα των 40.000 ευρώ είναι 44%. Αυτό σημαίνει ότι ένα στέλεχος των 50.000 ευρώ πληρώνει φόρο 13.900 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, για 7 χρόνια, τα 25.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και για τα υπόλοιπα θα πληρώνει 4.500 ευρώ, πάντα με την υφιστάμενη κλίμακα.

Το μέτρο έρχεται να συμπληρώσει τον μειωμένο συντελεστή 7% για τους ξένους συνταξιούχους και τον ενιαίο φόρο για τους κατοίκους εξωτερικού υψηλού πλούτου, που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα αποκτώντας καθεστώς non dom.