ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Κορίνθου – Πατρών δύο νέα πρατήρια αερίου κίνησης από τη ΔΕΠΑ

Στην Κορίνθου – Πατρών δύο νέα πρατήρια αερίου κίνησης από τη ΔΕΠΑ

Δύο νέα πρατήρια αερίου κίνησης FISIKON (EKO) ενέταξε στο δίκτυό της η ΔΕΠΑ. Τα νέα πρατήρια, που βρίσκονται και στα δύο ρεύματα της Νέας Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, εντάσσονται στον σχεδιασμό για οκτώ πρατήρια σε περιοχή εκτός του δικτύου αγωγών και βρίσκονται σε στρατηγική τοποθεσία για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων που κινούνται στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πρατήριο FISIKON εκτός δικτύου αγωγών λειτουργεί ήδη στα Ιωάννινα.

Η ΔΕΠΑ έφερε στην ελληνική αγορά τόσο το φυσικό αέριο, δημιουργώντας ένα ισχυρό δίκτυο που καλύπτει τα περισσότερα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της ηπειρωτικής χώρας, όσο και το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) για την κίνηση οχημάτων, που διανέμεται υπό την εμπορική ονομασία FISIKON. Τα δύο νέα πρατήρια έρχονται να προστεθούν στο υπάρχον δίκτυο δεκατεσσάρων πρατηρίων, δύο ιδιοκτησίας της και δώδεκα σε συνεργασία με άλλες εταιρείες. Η δημιουργία και η περαιτέρω ανάπτυξη της FISIKON στόχευσε εξαρχής στη σταδιακή και παράλληλη ενίσχυση του δικτύου πρατηρίων καθώς και του στόλου των οχημάτων που κινούνται με CNG. Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της αεριοκίνησης στη χώρα, η ΔΕΠΑ προσβλέπει στη λειτουργία 19 νέων πρατηρίων έως το τέλος του 2022.

«Η έλευση του φυσικού αερίου στην Αχαΐα αποτελεί μέρος μιας αλυσίδας συντεταγμένων δράσεων στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σε αυτό επιβεβαιώνεται ο σημαντικός ρόλος του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα προς ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων, με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ. Σε αυτή την προσπάθεια προς τη διασφάλιση ενός πράσινου μέλλοντος, τόσο η αεριοκίνηση όσο και η ηλεκτροκίνηση ενέχουν κρίσιμο ρόλο, καθώς αποτελούν καταλύτη για τη μετάβαση σε μεταφορές χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσα στην επόμενη δεκαετία», δήλωσε με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των δύο νέων πρατηρίων στον σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ψαθόπυργου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. 

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε σχετικά: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλωσορίζει την πρώτη παρουσία του φυσικού αερίου στην περιοχή με τη λειτουργία των πρατηρίων FISIKON στον ΣΕΑ Ψαθόπυργου και παραμένει σταθερά προσηλωμένη τόσο στην ταχεία δημιουργία των τοπικών δικτύων υγροποιημένου φυσικού αερίου για οικιακή και επαγγελματική κατανάλωση στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας όσο και στην έλευση του αγωγού φυσικού αερίου που θα εντάξει την περιοχή στα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα».

Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί περιοχή καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την ενεργειακή διασύνδεση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς και συμπλήρωσε: «Η ΔΕΠΑ δημιουργεί συστηματικά τις υποδομές για την επέκταση της αεριοκίνησης σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών και στην επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα. Κάθε μέρα που περνάει δίνουμε σε όλο και περισσότερους πολίτες τη δυνατότητα να απολαύσουν τα πολλαπλά οφέλη του φυσικού αερίου, τώρα και στις μετακινήσεις τους».