Η θυσία της Amazon για να αποφύγει τη διάσπαση στην Ευρώπη

Η θυσία της Amazon για να αποφύγει τη διάσπαση στην Ευρώπη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Συχνά οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί περιγράφουν την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ως μια απεικόνιση καρτούν, που δείχνει φαυλότητα και αχρειότητα. Οι κατηγορίες για παραβίαση του θεμιτού ανταγωνισμού που διατυπώθηκαν εις βάρος της Amazon.com από την κ. Βεστάγκερ, η οποία εκτελεί και καθήκοντα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτουν μια πιο περίπλοκη εικόνα. Η Δανή δείχνει αποφασισμένη να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κυριαρχία του αμερικανικού ομίλου, όχι να την τερματίσει. Εχοντας κατά νου τις πάμπολλες και πανταχόθεν εκκλήσεις να διασπαστεί ο τιτάνας του ψηφιακού εμπορίου, αυτός ο μετριασμός μάλλον θα χαροποιήσει τον ιδρυτή του, τον Τζεφ Μπέζος. Η Κομισιόν κατηγορεί την εταιρεία του ότι παρανόμως καταχράται τη θέση της ως επικρατούσα πλατφόρμα αγοράς για τρίτους λιανεμπόρους στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Η Amazon είναι τόσο μεγάλη στις δύο αυτές χώρες, που οι ανεξάρτητοι διαδικτυακοί έμποροι δεν μπορούν παρά να τη χρησιμοποιούν ως ένα φόρουμ για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Η ομάδα των συνεργατών της επιτρόπου μελέτησε ένα δείγμα 80 εκατομμυρίων εμπορικών πράξεων και συμπέρανε ότι ο αμερικανικός κολοσσός με έδρα το Σιάτλ εξετάζει ενδελεχώς τα δεδομένα που αθροίζει από την επεξεργασία των παραγγελιών των άλλων εμπόρων, ενώ στη συνέχεια τα ενσωματώνει αυτομάτως στη δική του στρατηγική. Αυτό προσφέρει ένα πλεονέκτημα στην εταιρεία όταν λανσάρει νέα προϊόντα, επιλέγοντας ποιον προμηθευτή θα χρησιμοποιήσει και ορίζοντας την τιμή. Η Αmazon, η οποία διαφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής, χωρίς αμφιβολία θα αντιδράσει σε τυχόν επιβολή προστίμου και συστάσεις για αλλαγή πλεύσης. Μια πιθανότητα είναι να ανεγείρει εσωτερικούς ηλεκτρονικούς φράχτες ανάμεσα στους τρίτους εμπόρους και στις δικές της προσφορές προϊόντων. Το άμεσο κόστος από κάτι τέτοιο δεν θα ήταν άξιο λόγου για τον όμιλο, που έχει χρηματιστηριακή αξία 1,6 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αν και η κίνηση αυτή θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειές του να πωλεί περισσότερα είδη ιδιωτικής ετικέτας με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Ωστόσο, αυτή είναι εφικτή θυσία, δεδομένου ότι οι προσφορές ιδιωτικής ετικέτας αντιστοιχούν σε μόλις 2%-3% των πωλήσεων της Amazon, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bernstein. Και εάν συγκριθεί η θυσία με την ενδεχόμενη πλήρη διάσπασή της, όπως έχει προταθεί τα τελευταία χρόνια από πολιτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, τότε η Amazon δεν έχει να φοβάται τίποτα. Η πιο χειρουργική προσέγγιση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ σύντομα θα ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως αναφέρει το Reuters. Εκεί θα υπάρχει κατάλογος όσων πρέπει να κάνουν και όσων οφείλουν να αποφεύγουν ψηφιακοί κολοσσοί όπως η Αmazon για να μην ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες. Τουλάχιστον αυτή η προσέγγιση της Ευρώπης βασίζεται στην υφιστάμενη και συνεχιζόμενη κυριαρχία των κολοσσών και ίσως τελικά αυτοί και η Κομισιόν να μπορούν να συνεννοηθούν.