JP Morgan: Αυτές οι χώρες θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος

JP Morgan: Αυτές οι χώρες θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα κάνει Χριστούγεννα φέτος η Ευρώπη; Θα αποδώσουν τα lockdowns αρκετά γρήγορα ώστε οι οικονομίες να ανοίξουν εγκαίρως για τις γιορτές; Μελέτη της JP Morgan καταλήγει σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. 

«Με δεδομένη την τεράστια ποσότητα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα το Δεκέμβριο, είναι κρίσιμο να γνωρίζει κανείς εάν τα σημερινά χρονοδιαγράμματα (για το τέλος των lockdowns) θα τηρηθούν», παραδέχεται ο οικονομολόγος της JP Morgan, Ντέιβιντ Μακί.  «Η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα τηρηθούν». 

Σημειώνεται ότι τα νέα lockdowns είναι προγραμματισμένα να διαρκέσουν έως τα τέλη του Νοεμβρίου στη Γερμανία, την 1η Δεκεμβρίου στη Γαλλία και τις 2 Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Τα lockdowns αναμένεται να χαλαρώσουν έως τις αρχές του Δεκεμβρίου, κάτι που θα επιτρέψει μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας εν όψει της περιόδου των γιορτών», αναφέρει η έκθεση της JP Morgan, σύμφωνα με το CNBC. 

Βέβαια, ο Μακί της JP Morgan αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ακόμα ευρωπαϊκού lockdown κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου, τονίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου. «Αλλά για τώρα, έχουν γίνει αρκετά ώστε τα κρούσματα να περιοριστούν», σημειώνει.  

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η JP Morgan συνέκρινε τα στοιχεία της κινητικότητας των πολιτών στην Ευρώπη με εκείνα του πρώτου κύματος της πανδημίας. Η τράπεζα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα νούμερα της κινητικότητας έχουν μειωθεί αρκετά ώστε η διασπορά του ιού να πέσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα. 

Αλλά και στη Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία, όπου τα περιοριστικά μέτρα εντάθηκαν νωρίτερα στο δεύτερο κύμα, τα νούμερα των κρουσμάτων έχουν μειωθεί την τελευταία εβδομάδα. 

«Αυτές οι εμπειρίες δείχνουν ότι οι περιορισμοί που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα είναι αρκετοί για να ανακτηθεί ο έλεγχος έναντι του ιού, τουλάχιστον για την ώρα», σημειώνει ο Μακί. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή