Στο 1,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Στο 1,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Αμετάβλητος σε μηνιαίο επίπεδο

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή κάμψη εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση του κόστους τροφίμων «εξουδετερώθηκε» από την πτώση των τιμών στα καύσιμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,2% τον Οκτώβριο από 1,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο μηνιαίος δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο έναντι αύξησης 0,2% τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν μηνιαίο πληθωρισμό 0,1% και ετήσιο πληθωρισμό 1,3%.

Εξαιρώντας τον ευμετάβλητο κλάδο της ενέργειας και των τροφίμων, ο δείκτης τιμών παρέμεινε και πάλι αμετάβλητος σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ διαμορφώθηκε στο 1,6% σε ετήσιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία επέρχονται εν μέσω μιας περιόδου, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αφετέρου από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας, άλλωστε, είναι η επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού τουλάχιστον στο 2% μεσοπρόθεσμα και στο 3% μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή