Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες απώλειες, σε επαφή με τις 660 μονάδες

Χρηματιστήριο: Ελεγχόμενες απώλειες, σε επαφή με τις 660 μονάδες

Αμετάβλητος ο τραπεζικός δείκτης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από έντονες διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές προσήμων χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να μην καθίσταται -προς ώρας- ικανός να «κρατήσει» το τεχνικό όριο των 660 μονάδων και να παραμένει στα ίδια επίπεδα με την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,21% και διαμορφώθηκε στις 657 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 653 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 665 μονάδες. Η ενδοσυνεδριακή ανάκτηση των 660 μονάδων αποδείχθηκε βραχύβια, με αποτέλεσμα οι πωλητές να επιστρέψουν και να πάρουν -έστω και οριακά- τα ηνία. 

Ο τζίρος, από την πλευρά του, διαμορφώθηκε στα 66 εκατομμύρια δολάρια, στα ίδια επίπεδα με τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς από το πρωί διακινήθηκαν περισσότερα από 48 εκατομμύρια τεμάχια.

Ο πάντα εμπροσθοβαρής τραπεζικός κλάδος παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, κλείνοντας στις 314 μονάδες, καθώς πωλητές και αγοραστές έδωσαν μια αμφίρροπη μάχη. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 2,46%, ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,54%. Eurobank και Alpha Bank δε, κατέγραψαν οριακές απώλειες, κάτω του 0,55%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς ξεκαθάρισε το πρωί της Πέμπτης ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πληρωμή ή μη των CoCos στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καταστεί γνωστή έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μια αρνητική απόφαση θα καταστήσει το ΤΧΣ κύριο μέτοχο της τράπεζας, με ποσοστό άνω του 60%, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξει επανα-ιδιωτικοποίηση, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές εξελίξεις

Στο ταμπλό, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστίασε σε Τιτάνα και Coca-Cola, οι οποίες ανακοίνωσαν τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, με αποτέλεσμα να καταγράψουν κέρδη κατά 2,33% και κατά 0,86%, αντίστοιχα. Όσον αφορά τη μετοχή της Aegean, οι επενδυτές προχώρησαν σε δικαιολογημένη διόρθωση της τάξης του -3,95%, μετά το ισχυρό ράλι των προηγούμενων ημερών (σχεδόν +50%). 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Cenergy Holdings υποχώρησε κατά 5,99%, μετά την επιβεβαίωση των επαφών με τη Nexans για ενδεχόμενη σύμπραξη στον τομέα των καλωδίων. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά επιβλήθηκε και προσωρινή απαγόρευση των συναλλαγών έως ότου υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις παραπάνω διαπραγματεύσεις.

Πώς κύλησε η συνεδρίαση

Από το πρωί, το κλίμα στην ελληνική αγορά στιγματίστηκε από τις επιχειρηματικές εξελίξεις (σ.σ. Cenergy – Nexans), ενώ αρκετές εταιρείες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προχώρησαν στη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου του 2020. Την ίδια ώρα, επιτάχυνση των διεργασιών καταγράφηκε και στον Ελλάκτορα, μετά την πρόθεση του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest να αυξήσει το μερίδιό του έως και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τα παραπάνω κατάφεραν να απορροφήσουν εν μέρει τις πιέσεις που ασκούνταν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίες αποδίδονταν στην εξάντληση των καυσίμων από το διεθνές ράλι των προηγούμενων ημερών, αλλά και στην αποτυχή -μέχρι στιγμής- προσπάθεια ανάσχεσης της επέκτασης του κορωνοϊού.

Διάλειμμα από το ράλι

Στις διεθνείς αγορές, όπως προαναφέρθηκε, τα «καύσιμα» από το ράλι του εμβολίου των Pfizer-BioNTech αρχίζουν σταδιακά να εξαντλούνται, με τα χρηματιστήρια να προχωρούν στην αναγκαία διόρθωση. Την ίδια ώρα, η εκτός ελέγχου εξάπλωση του κορωνοϊού εξακουθεί να «πνίγει» τις εθνικές οικονομίες, οι οποίες αναγκάζονται να εισέλθουν εκ νέου σε καθεστώς καραντίνας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,80% και τις 385 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -1,18%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -1,15% και ο γαλλικός CAC 40 στο -1,52%. Αντίστοιχες πιέσεις παρατηρούνται και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να διολισθαίνει κατά 0,68% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,51%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή