Εξαντλήθηκαν τα χρηματιστηριακά καύσιμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Εξαντλήθηκαν τα χρηματιστηριακά καύσιμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Απώλειες κοντά στο 1% για την Ευρώπη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόδι από το γκάζι άφησαν οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια, καταγράφοντας απώλειες για πρώτη φορά μετά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις των Pfizer – BioNTech για το εμβόλιο της Covid-19. Στην ανακοπή του ράλι, πέραν της προφανούς κόπωσης, σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε και η εκτός ελέγχου εξάπλωση της πανδημίας, η οποία έχει θέσει την Ευρώπη σε καθεστώς lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώσει απώλειες της τάξης του 0,88% και έκλεισε στις 385 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφηκαν στον κλάδο των τραπεζών, ενώ αρνητικές τάσεις επικράτησαν στην πλειοψηφία των κλαδικών δεικτών.

Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν η Γηραιά Ήπειρος καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού. Στη Γαλλία, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1,86 εκατομμύριο, ενώ στην Ιταλία υπερέβη το όριο του 1 εκατομμυρίου. Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με περισσότερους από 50.000 θανάτους. 

Υπό αυτό το κλίμα, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,24% και τις 13.052 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,68% και τις 6.338 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,52% και τις 5.362 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,83% και τις 20.817 μονάδες.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας, όπως είναι φυσικό, έχει και οικονομικές προεκτάσεις, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το δ’ και τελευταίο τρίμηνο του 2020. Κι αυτό, παρά την ισχυρή ανάκαμψη του γ’ τριμήνου. Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 15,5%, παρότι σε ετήσιο επίπεδο εξακολουθεί να υπολείπειται κατά 9,7% σε σχέση με το 2019. 

Υπό πίεση και η Wall Street

Αντίστοιχες τάσεις επικρατούν και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τους δείκτης της Wall Street να καταγράφουν απώλειες, οι οποίες αποδίδονται αφενός στην εξάντληση των καυσίμων από την είδηση του εμβολίου, αφετέρου στο νέο ρεκόρ κρουσμάτων.

Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται και πάλι στον κλάδο των ταξιδιών, με τις μετοχές των United Airlines να διολισθαίνουν άνω του 1%. Κάμψη σημειώνεται και στον τομέα της κρουαζιέρας, ο οποίος επίσης δέχεται πιέσεις από την εξάπλωση της πανδημίας.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,40% και τις 29.280 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει απώλειες κατά 0,37% και τις 3.559 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 11.791 μονάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή