Σε χρυσό και ομόλογα στράφηκαν οι επενδυτές

Σε χρυσό και ομόλογα στράφηκαν οι επενδυτές

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του  Ατλαντικού, καθώς άρχισε να εξανεμίζεται ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η ανακοίνωση περί του επιτυχούς εμβολίου της Pfizer. Τη θέση του πήρε η ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις οικονομίες ανά τον κόσμο τα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ετσι για μία ακόμη φορά οι μετοχές των τραπεζών και των ενεργειακών ομίλων κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες εν μέσω των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων από επίσημα χείλη και παράγοντες του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις οικονομίες τα νέα lockdowns.

Ο Αντριου Κουόμο, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις ενόψει της αμερικανικής εορτής των Ευχαριστιών στο τέλος Νοεμβρίου. Αναλυτές της Deutsche Bank εξέφρασαν, άλλωστε, την εκτίμηση ότι το εμβόλιο «δεν θα έρθει αρκετά νωρίς  για να αποτρέψει το δεύτερο κύμα σε πολλές χώρες», ενώ η Γκεοργκίνα Τέιλορ, στέλεχος της επενδυτικής Invesco, τόνισε ότι «το εμβόλιο δεν θα είναι η γρήγορη λύση» για τις οικονομίες ανά τον κόσμο.

Ετσι οι επενδυτές στράφηκαν για μία ακόμη φορά στα ασφαλή καταφύγια, τον χρυσό και τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Ο χρυσός σημείωσε νέα άνοδο 0,8% περίπου στα 1.880 δολάρια η ουγγιά, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν κατά 0,07 εκατοστιαίες μονάδες  στο 0,92%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιθέτως, έκλεισαν με απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,8%. Παράλληλα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,68% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 1,24%.

Στο κόκκινο βρίσκονταν, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ οι σημαντικότεροι δείκτες της Wall Street με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,32% και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones κατά 0,53%.

Μόνον ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείτο ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 0,5%. Αιτία βέβαια η νέα στροφή των επενδυτών στους προσφιλείς τους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς ο κλάδος είναι ο κατεξοχήν κερδισμένος από την πανδημία και όσες νέες τάσεις αυτή καλλιέργησε το τελευταίο διάστημα με κυριότερη όλων την τηλεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή