Στάση αναμονής τηρεί το Χ.Α. στην περιοχή των 660 μονάδων

Στάση αναμονής τηρεί το Χ.Α. στην περιοχή των 660 μονάδων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπιες απώλειες και σταθεροποιητικές τάσεις έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και ενδοσυνεδριακά «έσπασε» και πάλι τις 660 μονάδες δεν κατάφερε να τις κρατήσει, με την κινητικότητα ωστόσο των επενδυτών να είναι και πάλι αυξημένη, όπως δείχνει και ο τζίρος ο οποίο πλέον κινείται στα διπλάσια περίπου επίπεδα σε σχέση με τον μέσο ημερήσιο τζίρο του προηγουμένου διαστήματος. 

Η νίκη Μπάιντεν, τα νέα από την Pfizer και η αξιολόγηση της Moody’s έχουν σίγουρα αλλάξει το κλίμα αλλά και τη συμπεριφορά του Χ.Α., ωστόσο το τρέχον διάστημα παραμένει εύθραυστο δεδομένης και της επιδείνωσης της κατάστασης με την πανδημία στη χώρα καθώς και των επιπτώσεων του νέου lockdown το οποίο αναμφίβολα θα στείλει την ελληνική οικονομία σε ύφεση το δ΄ τρίμηνο, «κόβοντας» και την ταχύτητα της ανάκαμψης που αναμένεται το 2021.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 657,01 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 653,07 μονάδων (-0,81%) και των 665,82 μονάδων (+1,12%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,04 εκατ. ευρώ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,29% στις 1.561,25 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 0,74% στις 945,59 μονάδες. Από τα blue chips ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 2% οι Τιτάν και Ελλάκτωρ, ενώ απώλειες 3,95% και 2,43% κατέγραψαν οι Aegean και ΟΤΕ αντίστοιχα. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 314,43 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει με απώλειες 0,53%, τη Eurobank στο -0,33%, την Εθνική να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 2,56% και την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,54%.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο προσέγγισε σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις και το άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου, σχολιάζει ο οικονομολόγος της Fast Finance, Λουκάς Παπαϊωάννου. Αργά αλλά σταθερά, όπως προσθέτει, οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μια αυξητική τάση. Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην πρόσφατη εκτίναξη δεικτών και μετοχών, οφείλονται κυρίως στην ανακοίνωση του εμβολίου της Pfizer, παρά τις απαιτητικές προϋποθέσεις τόσο για την παραγωγή όσο και την ευρεία διανομή του. Επιπλέον, η προσήλωση της ΕΚΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ στα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων και την πιστωτική επέκταση για όσο χρειαστεί, βοήθησε στην αποφόρτιση των πιέσεων των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, σε συνδυασμό με τα πολύ αναμενόμενα, (αλλά καθυστερημένα) προγράμματα ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η ανοδική προσπάθεια του Χ.Α. υποστηρίζεται (προς το παρόν) από τα ικανοποιητικά ανακοινωθέντα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2020, δεδομένων των συνθηκών της ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τις προσδοκίες που αφορούν τα 32 δισ. ευρώ που αναμένει η ελληνική οικονομία από τα προγράμματα ανάκαμψης.

Στο Χ.Α. αρχίζει να διαφαίνεται μια προσπάθεια για αλλαγή τάσης, βασιζόμενη περισσότερο σε προσδοκίες παρά στην πραγματικότητα. Προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, είναι η βελτίωση των πραγματικών συνθηκών, η συνέχιση της ανοδικής κίνησης με διάσπαση σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων και η σταθερή αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή