Στην «εντατική» Ελληνες ξενοδόχοι λόγω των καθυστερήσεων της TUI

Στην «εντατική» Ελληνες ξενοδόχοι λόγω των καθυστερήσεων της TUI

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων ξενοδόχων με τον γερμανικό ταξιδιωτικό οργανισμό TUI AG αναφορικά με τον χρόνο αποπληρωμής ανοιχτών υπολοίπων του τελευταίου. Με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική πίεση που δέχεται ο ξενοδοχειακός τομέας από την κατά 80% κατάρρευση των αφίξεων και των εισπράξεων λόγω της πανδημίας φέτος, είναι σαφές πως η παράταση στην εξόφλησή τους από τον μεγαλύτερο πλέον ταξιδιωτικό οργανισμό που φέρνει επισκέπτες στην Ελλάδα, απειλεί τη βιωσιμότητα ενός σημαντικού αριθμού ξενοδόχων.

Αυτό επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, προσθέτοντας πως η TUI μονομερώς άλλαξε στα τέλη του καλοκαιριού τις μεταξύ τους συμβάσεις για τον χρόνο αποπληρωμής των ανοιχτών υπολοίπων. Υπόλοιπα που συνήθως εξοφλούνται εντός διμήνου μετά την αποχώρηση των πελατών από τα ξενοδοχεία. Η TUI έχει προτείνει την αποπληρωμή του 25% μόνον των ανοιχτών υπολοίπων της μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα πριν από την έναρξη της νέας σεζόν του 2021. Αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι κανονικά την περίοδο αυτή κάθε έτους συζητούνται και αρχίζουν να καταβάλλονται οι προκαταβολές του επόμενου έτους, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας και η προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα της φιλοξενίας να διακρατήσουν ρευστότητα.

Πηγές της TUI από την πλευρά τους, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Κ», μετά και το μπαράζ ελληνικών και ξένων δημοσιευμάτων για το ζήτημα που έχει ανακύψει και με Ισπανούς ξενοδόχους, σημειώνουν πως έχουν διακανονιστεί τα ανοιχτά υπόλοιπα με το 90% περίπου των ξενοδόχων και πως το ζήτημα αφορά το υπόλοιπο 10%. 

Με βάση κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς της αγοράς, το ποσό αυτό των ανοιχτών υπολοίπων που δεν έχουν ακόμα διακανονιστεί εκτιμάται στην περιοχή των 50 εκατ. ευρώ. Δεν είναι όμως η TUI ο μόνος tour operator που έχει ανοιχτά υπόλοιπα προς Ελληνες ξενοδόχους. Ετσι, το ζήτημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς η φετινή κρίση έπεται των απωλειών της τάξης των 200 εκατ. που προήλθαν από τη χρεοκοπία της Thomas Cook πριν από περίπου ένα χρόνο. 

Η TUI πάντως εγείρει και ένα ζήτημα αναφορικά με την αδυναμία πολλών Ελλήνων ξενοδόχων να απορροφήσουν ακόμα και αυτές τις προκαταβολές που τους κατέβαλε φέτος, της τάξης των 252 εκατ. όπως ισχυρίζεται, εξηγώντας πως λόγω των χαμηλών αφίξεων στην Ελλάδα φέτος εξαιτίας της πανδημίας, πολλά ξενοδοχεία με τα κρεβάτια που τους ζητήθηκαν δεν κάλυψαν καν τα ποσά τα οποία τους είχαν προκαταβληθεί. «Δεν ζητήσαμε από κανέναν επιστροφή των προκαταβολών παρά συμψηφισμό με μελλοντικές κρατήσεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ξενοδόχων για την αποπληρωμή των ανοιχτών υπολοίπων έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς», αναφέρουν στην «Κ» πηγές εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές στην «Κ» και την προοπτική επίλυσης των διαφορών, υπογραμμίζει ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», ενώ αποκαλύπτει πως διενεργείται ήδη έρευνα πεδίου μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος του οικονομικού αντίκτυπου από τα ανοικτά υπόλοιπα όλων των tour operators και την απώλεια των προκαταβολών.

Οι φόβοι

Τη μεγαλύτερη νευρικότητα όμως μεταξύ των Ελλήνων ξενοδόχων προκαλεί η προφανής δυσκολία που αντιμετωπίζει η TUI να κλείσει τις υποχρεώσεις της. Εχοντας πρόσφατο το προηγούμενο της χρεοκοπίας της Thomas Cook, και καθώς η TUI προχωράει σε πωλήσεις ξενοδοχείων, αεροπλάνων και κρουαζιερόπλοιων –ενώ παράλληλα αναζητεί κρατική στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση ύψους 1,8 δισ. προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να αντεπεξέλθει στην κρίση– πολλοί ξενοδόχοι ανησυχούν πως ενδέχεται να μην εξοφληθούν ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή