Ελληνογαλλικό ντιλ 800 εκατ. ευρώ

Ελληνογαλλικό ντιλ 800 εκατ. ευρώ

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία η αξία της οποίας μπορεί να προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ για την πώληση της θυγατρικής της Cenergy Holdings SA, «Ελληνικά Καλώδια», στη γαλλική πολυεθνική Nexans, διαπραγματεύεται ο όμιλος Στασινόπουλου. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», η αρχιτεκτονική της συμφωνίας προβλέπει την καταβολή μετρητών και ανάληψη χρέους από τη Nexans, αλλά και απόκτηση μετοχών της Nexans από τη Cenergy. Η αποτίμηση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι 13 φορές τα κέρδη EBITDA του 2019 της «Ελληνικά Καλώδια» (60 εκατ.) ή 10 φορές τα φετινά κέρδη EBITDA που αναμένεται να προσεγγίσουν τα 80 εκατ.Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της συμφωνίας εκτιμάται πως είναι εφικτά πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.Ο δανεισμός του ομίλου της «Ελληνικά Καλώδια», τον οποίο θα αναλάβει η Nexans σε περίπτωση συμφωνίας, στα τέλη της χρήσης του 2019 ήταν 222,6 εκατ. Ετσι τα υπόλοιπα 580 εκατ., περίπου, του υπό συζήτηση οικονομικού ανταλλάγματος των 800 εκατ. αναμένεται να καταβληθούν σε μετρητά αλλά και σε μετοχές της Nexans.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό συζήτηση πακέτο μετοχών που μπορεί να λάβει η Cenergy ανέρχεται περίπου στο 15%-16% του μετοχικού κεφαλαίου της Nexans, τίτλοι η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ περίπου, με βάση τη χθεσινή χρηματιστηριακή αξία της. Η κεφαλαιοποίηση της γαλλικής εταιρείας την Πέμπτη το απόγευμα βρισκόταν στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ. Αλλα 270 εκατ. περίπου, που απομένουν μέχρι το συζητούμενο τίμημα των 750 εκατ., συζητείται να καταβληθούν σε μετρητά, σύμφωνα με πηγές της «Κ».

Ο όμιλος Στασινόπουλου, που ελέγχει την πλειοψηφία της Cenergy μέσω της Βιοχάλκο, εξετάζει την εν λόγω συμφωνία υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων περαιτέρω ανάπτυξης που μπορεί από εδώ και στο εξής να έχει η «Ελληνικά Καλώδια», και ειδικότερα η θυγατρική της Fulgor, εντασσόμενη σε έναν πολυεθνικό όμιλο όπως η Nexans. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Ελληνικά Καλώδια» από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το 2019 ανήλθε σε 500,9 εκατ., αυξημένος κατά 23% σε σχέση με το 2018, ενώ τα μεικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 59,7 εκατ. Αλλες πηγές, κοντά στη διοίκηση του ελληνικού ομίλου, επισημαίνουν πως η ρευστότητα με την οποία αναμένεται να «προικιστεί» όμιλος θα του παράσχει τη δυνατότητα να στηρίξει και να αναπτύξει με μεγάλη άνεση τις υπόλοιπες θυγατρικές του. Ορισμένα σενάρια της αγοράς μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμα και την απόσχιση της Σιδενόρ και την εισφορά της στη Cenergy, η οποία διαθέτει ακόμη μία μεγάλη θυγατρική, τη «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Την πραγματοποίηση των συζητήσεων με τη Nexans επιβεβαίωσε χθες με σχετική ανακοίνωσή του ο όμιλος Στασινόπουλου διά των εισηγμένων του Cenergy και Βιοχάλκο, αναφέροντας πως η εταιρεία, με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον, κατά πάγια τακτική διερευνά και αξιολογεί δυνατότητες συνεργασίας για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η θυγατρική της εταιρεία, η Cenergy Holdings SA, είναι σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Nexans με σκοπό τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων, ωστόσο οι εν λόγω διαπραγματεύσεις είναι σε πρώιμο στάδιο. Βιοχάκλο και Cenergy, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, θα ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στην ανωτέρω διαδικασία.Νέος CEO ο Γ. Στασινόπουλος. Εν τω μεταξύ η Βιοχάλκο ανακοινώσε αργά χθες το βράδυ πως το διοικητικό της συμβούλιο, που συνεδρίασε την ίδια ημέρα, αποφάσισε τον ορισμό του Ιπποκράτη-Ιωάννη Στασινόπουλου ως νέου διευθύνοντος συμβούλου και μέλους της εκτελεστικής διοίκησης της εταιρείας, σε αντικατάσταση του Ευάγγελου Μουστάκα.

Επίσης ανακοίνωσε πως συνεπεία του θανάτου του Jacques Moulaert, εκτελεστικού της αντιπροέδρου, αποφάσισε την εκλογή του Patrick Kron ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου, και τον ορισμό του Ευάγγελου Μουστάκα ως εκτελεστικού αντιπροέδρου.

Στα 6,7 δισ. ο τζίρος του γαλλικού κολοσσού

Η Cenergy Holdings, θυγατρική της οποίας είναι η «Ελληνικά Καλώδια», είναι βελγική εταιρεία συμμετοχών, εισηγμένη στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βασικός της μέτοχος (81,93%) είναι η Βιοχάλκο, συμφερόντων του ομίλου Στασινόπουλου. Το χαρτοφυλάκιο της Cenergy Holdings αποτελείται από τη «Σωληνουργεία Κορίνθου» και την «Ελληνικά Καλώδια». Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς σωλήνων χάλυβα διεθνώς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε έργα ενέργειας και ειδικότερα για τη μεταφορά υγρών και αέριων καυσίμων, και ένας σημαντικός προμηθευτής του κλάδου κατασκευών για κοίλες δοκούς χάλυβα. Η «Ελληνικά Καλώδια» είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη. Κατασκευάζει καλώδια ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, καθώς και υποβρύχια καλώδια για τους κλάδους που προαναφέρθηκαν. 

Η Nexans, εισηγμένη στο χρηματιστήριο των Παρισίων, το 2019 είχε κύκλο εργασιών 6,7 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 526 εκατ. Ιδρύθηκε προ 120 ετών και παρέχει στους πελάτες της προηγμένες τεχνολογίες καλωδίων για μετάδοση ισχύος και δεδομένων. Η Nexans σχεδιάζει λύσεις και υπηρεσίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας σε τέσσερις κύριους επιχειρηματικούς τομείς: «κτίριο και επικράτεια» (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και της κινητικότητας), «υψηλή τάση και έργα» (που καλύπτουν υπεράκτια αιολικά πάρκα, υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, υψηλή τάση εδάφους), «Telecom & Data» (κάλυψη μετάδοσης δεδομένων, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, κέντρα δεδομένων μεγάλης κλίμακας, LAN) και «βιομηχανία και λύσεις» (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μεταφορών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, του αυτοματισμού και άλλων). Η Nexans απασχολεί περίπου 26.000 άτομα σε 34 χώρες, ενώ έχει εμπορικές δραστηριότητες παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή