Προσωρινή κρατικοποίηση της Πειραιώς «δείχνει» ο SSM

Προσωρινή κρατικοποίηση της Πειραιώς «δείχνει» ο SSM

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική στάση επέδειξαν χθες τα μέλη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για την πληρωμή στις 2 Δεκεμβρίου του κουπονιού των CoCos, αξίας 165 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Μηχανισμού θα κοινοποιηθεί σήμερα στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει περιθώριο πέντε ημερών να υποβάλει τα σχόλιά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της απόφασης είναι βασισμένο στην οδηγία που έχει απευθύνει ο SSM στις ευρωπαϊκές τράπεζες για τη μη διανομή μερίσματος λόγω κορωνοϊού.

Η απάντηση του Εποπτικού Μηχανισμού δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν αυτή επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που αναμένεται στις 25 Νοεμβρίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η «απαγόρευση» πληρωμής του κουπονιού επικυρώνει ουσιαστικά την απόφαση για μετατροπή των CoCos, αξίας 2 δισ. ευρώ, που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, σε μετοχές. 

Χθες η Τράπεζα Πειραιώς, με ανακοίνωσή της στο Χ.Α., σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του SSM, παρέχοντας τα αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις». 

Η μετατροπή των CoCos σε μετοχές θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή του κουπονιού. Με τη μετατροπή των CoCos το Ταμείο θα αυξήσει το ποσοστό που ελέγχει στην Πειραιώς σε 61,3%, από 26,4% που κατέχει σήμερα. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων, δηλαδή του Τζον Πόλσον, που κατέχει σήμερα το 9,3% της Πειραιώς –μετά τη μετατροπή το ποσοστό του θα υποχωρήσει στο 5%–, του Αριστοτέλη Μυστακίδη, που ελέγχει σήμερα άνω του 5%, καθώς και του fund Bienville Capital, που ελέγχει το 5,5%, των οποίων η συμμετοχή θα περιοριστεί στο μισό.  

Πρόκειται ουσιαστικά για κρατικοποίηση της τράπεζας, απόφαση που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές για την εξυγίανσή της και στη συνέχεια την ιδιωτικοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 

Η εξυγίανση θα γίνει μέσω νέας τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ, που θα προστεθεί στις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega (5+2 δισ. ευρώ) που έχει δρομολογήσει ήδη η τράπεζα. Στόχος, με βάση το νέο business plan που εκπονεί η διοίκηση της Πειραιώς και το οποίο θα ενσωματώνει τη μεγάλη τιτλοποίηση των 13 δισ. ευρώ, είναι η μείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), από το σημερινό επίπεδο του 48,3% –που είναι και το υψηλότερο στο τραπεζικό σύστημα–, σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2021. 

Η διοίκηση της Πειραιώς δρομολογεί παράλληλα τον μετασχηματισμό της τράπεζας μέσω της πώλησης θυγατρικών, μεταξύ των οποίων το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», της μείωσης του προσωπικού και της μείωσης του δικτύου των καταστημάτων. 

Με βάση τα στοιχεία του τέλους του α΄ εξαμήνου, ο αριθμός των υπαλλήλων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 10.603 άτομα και ο στόχος στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που «τρέχει» έως τις 18 Νοεμβρίου, είναι η μείωση έως και 1.000 ατόμων. Αντίστοιχα, το δίκτυο των καταστημάτων δρομολογείται να μειωθεί στα 420 σημεία έως και το 2022, από 520 σήμερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή