Στο 1,3 δισ. υποχώρησαν στο 9μηνο τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής

Στο 1,3 δισ. υποχώρησαν στο 9μηνο τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υποχώρηση της τάξεως του 16,8% καταγράφηκε το εννεάμηνο στις πωλήσεις ασφαλιστικών αποταμιευτικών προγραμμάτων και συμβολαίων ζωής, περιορίζοντας τις ασφαλιστικές εργασίες του κλάδου στα 895,2 εκατ. ευρώ. 

Η πτώση συνδέεται κυρίως με το γεγονός ότι σταδιακά από το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποσύρθηκαν από την αγορά ασφαλιστικά προγράμματα που είχαν εγγυημένο επιτόκιο, τα οποία συντηρούσαν ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης τα τελευταία χρόνια. 
Αρνητικά στις ασφαλιστικές εργασίες επέδρασε, άλλωστε, και το lοckdown που επιβλήθηκε στην οικονομία, στον βαθμό που οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων γίνονται κυρίως μέσω ασφαλιστικού ή τραπεζικού δικτύου που υπολειτουργεί λόγω των περιοριστικών μέτρων.   

Ανοδικά, αντίθετα, κινήθηκαν οι πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων που δεν συνοδεύονται με εγγυημένη απόδοση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τα προϊόντα unit linked, όπως ονομάζονται τα προϊόντα επενδυτικού τύπου, κατέγραψαν άνοδο κατά 46% και οι πωλήσεις τους ανήλθαν στα 275,3 εκατ. ευρώ. Ο χαμηλός όγκος ασφαλίστρων αυτής της κατηγορίας δεν είναι ικανός να μεταβάλει την πτωτική τάση των εργασιών του κλάδου ζωής, τα ασφάλιστρα του οποίου υποχώρησαν στο 1,3 δισ. ευρώ.

Ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αποτελεί το γεγονός ότι στον κλάδο δεν παρατηρούνται ρευστοποιήσεις συμβολαίων, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω πανδημίας, η έξαρση της οποίας, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μεγιστοποιεί τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης. Οπως επισήμανε σε πρόσφατη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με αφορμή την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, «η πανδημία αλλά και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές βρίσκουν τον κλάδο υποστηρικτή της ανθρώπινης δραστηριότητας και καθιστούν την αξία της ασφάλισης επίκαιρη και πολυσήμαντη».

Τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για την πορεία των εργασιών το εννεάμηνο του 2020 επιβεβαιώνουν, άλλωστε, ότι οι ασφαλίσεις υγείας μέσω των κλάδων ατυχήματος και ασθένειας επιδεικνύουν αντοχές, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,4% και 9,3% αντίστοιχα, ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης για νοσοκομειακές καλύψεις.

Οσον αφορά τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, οι πωλήσεις στο εννεάμηνο είναι πτωτικές και αποδίδονται στη μείωση της κίνησης, που συμπαρασύρει με τη σειρά της και τις τιμές των ασφαλίστρων προς τα κάτω. Στους υπόλοιπους κλάδους των γενικών ασφαλίσεων η εικόνα είναι μεικτή, ενδεικτική της ύφεσης και της πτώσης στην οικονομική δραστηριότητα. 

Συνολικά τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων σταθεροποιήθηκαν στο τέλος εννεαμήνου στο 1,5 δισ. ευρώ και μαζί με τα ασφάλιστρα αξίας 1,3 δισ. ευρώ του κλάδου ζωής διαμόρφωσαν στο τέλος 9μήνου την παραγωγή των ασφαλιστικών εργασιών στα 2,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή