Ανεβάζουν ταχύτητα 3 αποκρατικοποιήσεις

Ανεβάζουν ταχύτητα 3 αποκρατικοποιήσεις

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, την εκκίνηση του «διπλού» διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ στο τέλος Νοεμβρίου και την αποσαφήνιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο ενεργειακό συνέδριο του energypress. 

Αναφερόμενος στην πορεία της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας), ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι εντός του μηνός θα εκδοθεί η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το επιτρεπόμενο έσοδο και το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για το 2020. 

Θα ακολουθήσει μέσα στον Δεκέμβριο η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024 που θα δώσει ορατότητα στους ενδιαφερόμενους για το ύψος της απόδοσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. 

Πρακτικά, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, καθώς το διάστημα αυτό θα διοργανωθεί η επενδυτική ημερίδα της ΔΕΗ (του μετόχου του ΔΕΔΔΗΕ) και θα γίνει το market test. 

Για τον διαγωνισμό παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας, ο υπουργός προανήγγειλε την έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης, ώστε «τα επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να γνωρίζουν τους κανόνες λειτουργίας της αποθήκης πριν από την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών».

Τέλος για τη ΛΑΡΚΟ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να συγχρονιστούν οι δύο διαγωνισμοί για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων Καστοριάς και Εύβοιας, που θα διενεργηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στόχος είναι να καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό σχήμα, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή