ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη λόγω κορωνοϊού

oi-ploysioi-egkataleipoyn-ti-nea-yorki-logo-koronoioy-561155887

Κίνδυνο να βρεθεί ενώπιον σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ακόμη και να πτωχεύσει, αντιμετωπίζει η Νέα Υόρκη αν αποφασίσουν να την εγκαταλείψουν οι πλουσιότεροι κάτοικοί της. Ο λόγος είναι απλούστατα το υψηλότατο ποσοστό των εσόδων της που προέρχονται από τους φόρους των πλουσιότερων Νεοϋορκέζων και οι οποίοι δεν θα εισρέουν πλέον στα ταμεία της πόλης αν αποφασίσουν να την εγκαταλείψουν ενδεχομένως λόγω της πανδημίας.

Ελίτ

Ειδικότερα, 38.700 άνθρωποι που αποτελούν την ελίτ της Νέας Υόρκης κατέβαλαν το 42,5% των φορολογικών εσόδων της πόλης, καθώς το πλουσιότερο 5% των κατοίκων της πόλης είχε περισσότερα έσοδα από το άθροισμα των εσόδων του υπόλοιπου 95%.  Η εικόνα προκύπτει από στοιχεία που έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα το ανεξάρτητο γραφείο προϋπολογισμού της πόλης και αφορούν το 2018. Στοιχεία πάντα του 2018 φέρουν 1.786 φορολογουμένους να έχουν εισοδήματα άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα στοιχεία αυτά σκιαγραφούν ανάγλυφα το πώς μπορεί να καθοριστεί το οικονομικό μέλλον της πόλης από τις αποφάσεις των πλουσίων κατοίκων της και συγκεκριμένα από το πόσοι εξ αυτών θα παραμείνουν στην πόλη.

Πριν από την πανδημία, η Νέα Υόρκη ήταν η έδρα πολλών βαθύπλουτων και αριθμούσε μια ελίτ 30.000 πλουσίων οικογενειών με έσοδα ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων τον χρόνο. Τον Μάρτιο, όμως, η πόλη των πόλεων, όπως είθισται να λέγεται, είχε γίνει το επίκεντρο της πανδημίας και είχαν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό περίπου ο ένας στους 400 κατοίκους της. Τότε οι πλουσιότεροι κάτοικοί της εγκατέλειψαν άρον άρον την πόλη τους.

oi-ploysioi-egkataleipoyn-ti-nea-yorki-logo-koronoioy0
Το γραφείο προϋπολογισμού εκτιμά ότι θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα της πόλης κατά 1,3 δισ. δολ. τη διετία 2020-2021.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ανεξάρτητου γραφείου προϋπολογισμού, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα της πόλης κατά 10% ή κατά 1,3 δισ. δολάρια τη διετία 2020-2021.

Εκτοτε, βέβαια, έχουν επιστρέψει πολλοί από αυτούς αλλά δεν είναι λίγοι όσοι έμειναν εκεί όπου είχαν βρει καταφύγιο από την υγειονομική κρίση. Και το αποτέλεσμα βέβαια είναι να γίνουν φτηνότερα τα ενοίκια στην κατά τα άλλα πανάκριβη Νέα Υόρκη, ενώ την ίδια στιγμή έχουν πάρει την ανιούσα οι τιμές των κατοικιών στα γειτονικά προάστια. Μολονότι το αρχικό κίνητρο της μετακίνησής τους ήταν η προστασία από την πανδημία, στη συνέχεια μεσολάβησαν και άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως θα κρατήσουν κάποιους μακριά για πάντα και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και άλλους στα χνάρια τους. Κάποιοι εξ αυτών μπορεί να έχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα για να παραμείνουν μακριά από τη Νέα Υόρκη. 

Φλόριντα 

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, οι πλούσιοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης ενημερώνουν τους συμβούλους τους ότι σκέπτονται να μετακομίσουν και να εγκατασταθούν μονίμως σε άλλες περιοχές όπως, για παράδειγμα, στη Φλόριντα καθώς εκεί δεν υπάρχει ο φόρος της πόλης. Σημειωτέον ότι στις ΗΠΑ οι πολίτες καταβάλλουν φόρους στο ομοσπονδιακό κράτος και σε πολλές πολιτείες καταβάλλουν ανεξάρτητο άλλο φόρο στην πόλη όπου μένουν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πόλη της Νέας Υόρκης, επιβάλλει φορολογικό συντελεστή 3,876% που προστίθεται στον ομοσπονδιακό φόρο 8,82%.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, κατέστησε σαφές προ μηνών τι ακριβώς διακυβεύεται για την πόλη τους. Κάλεσε τους πλούσιους Νεοϋορκέζους να επιστρέψουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτοί που καταβάλλουν δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο των φόρων. «Απευθύνομαι κυριολεκτικά σε όσους βρίσκονται τώρα στα εξοχικά τους σπίτια ή σε άλλες κατοικίες τους και τους τονίζω ότι πρέπει να έρθουν», τόνισε ο κ. Κουόμο και τους πρότεινε μάλιστα να τους κεράσει ένα ποτό ή ένα δείπνο για να επιστρέψουν στην πόλη.