Ενίσχυση μεγεθών για τη ΦΑΓΕ στο εννεάμηνο

Ενίσχυση μεγεθών για τη ΦΑΓΕ στο εννεάμηνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτική τοποθεσία για την κατασκευή μονάδας παραγωγής γιαουρτιού δηλώνει ότι αναζητεί η ΦΑΓΕ, επισημοποιώντας ταυτόχρονα το «ναυάγιο» της πολυδιαφημισμένης επένδυσης ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, η οποία είχε ανακοινωθεί τέσσερα χρόνια πριν. Στην οικονομική της έκθεση για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2020, η γνωστή γαλακτοβιομηχανία αναφέρει ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή μονάδας στο Λουξεμβούργο και αναζητεί εναλλακτική τοποθεσία στην περιοχή. Στην ίδια έκθεση αναφέρει ότι έχει έλθει σε συμφωνία με την τοπική κυβέρνηση, έτσι ώστε η δεύτερη να επαναγοράσει την έκταση που είχε αγοράσει η ΦΑΓΕ για την κατασκευή της μονάδας με αρχική τιμή 27,64 εκατ. ευρώ, με την εν λόγω συναλλαγή να αναμένεται να κλείσει εντός τους τέταρτου τριμήνου του 2020.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, αυτές φαίνεται να μην επηρεάζονται αρνητικά από την πανδημία, καθώς ενισχυμένες είναι τόσο οι πωλήσεις όσο και τα κέρδη της ΦΑΓΕ. Ειδικότερα, οι πωλήσεις στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 394,4 εκατ. δολάρια, αυξημένες κατά 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η μεγαλύτερη αύξηση της αξίας πωλήσεων, 10%, καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ιταλία ήταν 8,5% και στις ΗΠΑ 0,8%.

Στην Ελλάδα πάντως καταγράφηκε οριακή μείωση της αξίας πωλήσεων, κατά 0,7%. Στην Ελλάδα καταγράφηκε και μείωση του όγκου πωλήσεων, κατά 1,8%, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις άλλες αγορές. Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε στο εννεάμηνο κατά 10,8%, στην Ιταλία κατά 7,9% και στις ΗΠΑ κατά 7,4%, ενώ συνολικά ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 6,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον το 85,4% του τζίρου της ΦΑΓΕ προέρχεται από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας.

Το γεγονός ότι ενισχύθηκε λιγότερο η αξία πωλήσεων σε σύγκριση με την αύξηση του όγκου οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με την εταιρεία, στη μείωση της καθαρής τιμής πώλησης κατά 4,1%.

Το εννεάμηνο έκλεισε με μεικτά κέρδη 161,2 εκατ. δολαρίων, ενισχυμένα κατά 8,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα μεικτά κέρδη αποτελούν στο εννεάμηνο του 2020 το 40,9% των πωλήσεων έναντι 38,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2019, γεγονός που οφείλεται στη μείωση κατά 12,2% της τιμής γάλακτος που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από την εταιρεία για την παραγωγή της στις ΗΠΑ. Μέρος του «κέρδους» αυτού αντισταθμίστηκε από την αύξηση την ίδια ώρα κατά 6,4% της τιμής παραγωγού στην Ελλάδα.

Τα καθαρά κέρδη της ΦΑΓΕ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 διαμορφώθηκαν σε 34 εκατ. δολάρια έναντι 23,4 εκατ. δολαρίων το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή