Πάουελ (Fed): Η οικονομία όπως την ξέραμε έχει τελειώσει

Πάουελ (Fed): Η οικονομία όπως την ξέραμε έχει τελειώσει

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία όπως την ξέραμε μάλλον έχει τελειώσει, εκτίμησε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. «Ανακάμπτουμε, αλλά σε μία διαφορετική οικονομία», είπε κατά τη διάρκεια ενός ψηφιακού πάνελ στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η πανδημία επιταχύνει τις ήδη υπάρχουσες τάσεις στην οικονομία και την κοινωνία, όπως η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας, η τηλεργασία και ο αυτοματισμός, εξήγησε ο Πάουελ. Και αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος ζει και εργάζεται. Παρότι η τεχνολογική πρόοδος είναι σε γενικές γραμμές θετική για τις κοινωνίες μακροπρόθεσμα, εντούτοις βραχυπρόθεσμα δημιουργεί αναταραχές και καθώς η αγορά προσαρμόζεται στη νέα κανονικότητα (new  normal), το κόστος αυτής της μετάβασης δεν διανέμεται ομοιόμορφα. 

Για παράδειγμα, οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι καθώς και εκείνοι που δουλεύουν σε θέσεις οι οποίες απαιτούν επαφές πρόσωπο-με-πρόσωπο, όπως σε καταστήματα λιανικής και εστιατόρια, θα επωμιστούν το περισσότερο από το βάρος που προκύπτει από αυτή τη μετάβαση. Οι γυναίκες και οι μειονότητες έχουν μεγάλη εκπροσώπηση στις ομάδες αυτές και είναι και αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις απολύσεις που προκάλεσε η πανδημία, εξήγησε ο Πάουελ. 

Αλλά και η ανάκαμψη μετά την πανδημία κινδυνεύει να είναι λιγότερο παραγωγική: Οι γυναίκες αναγκάζονται να παραιτηθούν από τις δουλειές τους για να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών μέσα στην κρίση, ενώ και τα παιδιά δεν έχουν την εκπαίδευση που δικαιούνται, πρόσθεσε ο Πάουελ, σύμφωνα με το CNN. 

Σε γενικές γραμμές, οι ανισότητες κρατούν την οικονομία πίσω, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Ακόμα και όταν το ποσοστό της ανεργίας μειωθεί και έχουμε εμβόλιο, θα υπάρχει πιθανότατα μία σημαντική κατηγορία εργαζομένων που θα χρειάζονται υποστήριξη για να βρουν το δρόμο τους στην μετά-την-πανδημία οικονομία, γιατί αυτή θα είναι διαφορετική με δομικό τρόπο», είπε. 

Ο Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται και άλλα μέτρα στήριξης, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κεντρική τράπεζα για να ξεπεράσει την κρίση. «Η αίσθησή μου είναι ότι θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα και ότι το Κογκρέσο θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα», είπε. 

Και παρότι οι προοπτικές ενός εμβολίου αποτελούν καλά νέα, εντούτοις πολλά ερωτήματα παραμένουν, όπως η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή