Κοινωνικό μέρισμα: Τι αλλάζει φέτος

Κοινωνικό μέρισμα: Τι αλλάζει φέτος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών ίσως και ωρών θεωρούνται οι ανακοινώσεις για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε χθες από το βήμα της Βουλής ότι τα Χριστούγεννα θα δοθεί ένα έκτακτο επίδομα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών. Πιθανότα θα πρόκειται για νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία και δεν έχουν στηριχθεί επαρκώς από τα έως τώρα οικονομικά μέτρα. Η ενίσχυση ενδεχομένως να μην ονομαστεί φέτος «κοινωνικό μέρισμα», όπως τις προηγούμενες χρονιές, αλλά θα έχει παρόμοιο χαρακτήρα.  

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις ίσως και εντός της ημέρας.

Ερωτηθείς για το Δώρο Χριστουγέννων, ο κ. Σκυλακάης, σημείως πως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έμειναν ανοιχτές θα πληρωθεί κανονικά από τον εργοδότη. Όταν το κράτος είναι ο εργοδότης, δίνει το μερίδιό του αντίστοιχα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη μερική απασχόληση δίνονται 534 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός είναι κάτω από 400 ευρώ. 

Αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκεί η πανδημία στα δημοσιονομικά, εκτίμησε ότι το έλλειμμα φέτος θα είναι κάτω από 10%. Επανέλαβε δε την πεποίθηση της κυβέρνησης για δυναμική ανάκαμψη την επόμενη χρονιά και για μία πορεία προς μία καλύτερη εποχή με επενδύσεις και ανάπτυξη.

Τι είχε γίνει πέρυσι

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πέρυσι κοινωνικό μέρισμα καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο σε περίπου 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, ενώ είχε καταβληθεί και τον Ιούνιο (από την προηγούμενη κυβέρνηση) σε πολίτες χαμηλών εισοδημάτων.

Για το μέρισμα του Δεκεμβρίου 2019, ύψους 700 ευρώ, η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων είχε ανοίξει από τις 17 έως και τις 26 του μήνα και η είσοδος σε αυτή γινόταν με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXISnet. 

Δικαιούχοι ήταν οι ακόλουθοι: 

–  Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ. 

– Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

–  Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.  

– Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Μιλώντας χθες στον Ant1 o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί στις ίδιες ομάδες και φέτος: «Πέρυσι και τις δύο προηγούμενες χρονιές δόθηκε μέρισμα, επειδή η χώρα πετύχαινε στόχους υψηλότερους από αυτούς, που έχουν επιτευχθεί. Και μοιράσαμε σε τμήμα της κοινωνίας το υπερπλεόνασμα. Φέτος είναι μία άλλη χρονιά. Τις κοινωνικές πολιτικές τις ασκούμε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού» είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή