Ολλανδία: Με 7,7% «έτρεξε» η οικονομία το γ΄ τρίμηνο

Ολλανδία: Με 7,7% «έτρεξε» η οικονομία το γ΄ τρίμηνο

Λιγότερο ευοίωνες οι προοπτικές για το δ΄ τρίμηνο

54" χρόνος ανάγνωσης

Με τον ταχύτερο καταγεγραμμένο ρυθμό «έτρεξε» η ολλανδική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, οπότε και άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί που είχαν τεθεί σε ισχύ για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (CBS) η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,7% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ανακάμπτοντας από την ιστορική συρρίκνωσή κατά 8,5% που υπέστη το δεύτερο τρίμηνο, όταν τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα παρέλυσαν τη ζήτηση.

Η οικονομία της Ολλανδίας συρρικνώθηκε κατά 3% τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, λόγω της πανδημίας, συγκριτικά τα μεγέθη στα τέλη του 2019.

Η εξασθένηση του πρώτου κύματος της πανδημίας οδήγησε την ολλανδική κυβέρνηση στη χαλάρωση περιορισμών που είχε θέσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ανοίγοντας και πάλι τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους. Η αύξηση της κατανάλωσης και η άρση των περιορισμών σε άλλες χώρες της Ευρώπης ώθησαν τις εξαγωγές που κατέγραψαν άνοδο πάνω από 8%. 

Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για το δ΄ τρίμηνο είναι λιγότερο ευοίωνες, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη Αυγούστου οδήγησε σε νέο μερικό lockdow.

Πηγή: Reuters