Χρηματιστήριο: Επικράτησε η στασιμότητα

Χρηματιστήριο: Επικράτησε η στασιμότητα

Άνω του 10% τα εβδομαδιαία κέρδη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένης κλίμακας απώλειες, οι οποίες υποδηλώνουν την απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν πρόσθετα ρίσκα, εμφάνισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρέμεινε στο τεχνικό όριο των 655 μονάδων, «συντηρώντας» τα ισχυρά κέρδη της περασμένης Δευτέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικος Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,20% και διαμορφώθηκε στις 655,68 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 660 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 653 μονάδες, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει το στενό εύρος των σημερινών διακυμάνσεων. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από τον χαμηλό τζίρο, ο οποίος δεν ξεπέρασε τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σημερινό κλίμα αδυναμίας, αξιοσημείωτο ρόλο διαδραμάτισε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε κατά σχεδόν 1,70% και τις 309 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πιέσεις εμφανίστηκαν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο -3,37%, μετά την αρνητική εισήγηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) για την πληρωμή των CoCos (σ.σ. μετατρέψιμων ομολογιών) στο ΤΧΣ, εξέλιξη η οποία προλειαίνει το έδαφος για την κρατικοποίηση της τράπεζας. 

Από κοντά ακολούθησε και η Εθνική Τράπεζα, η μετοχή της οποίας διολίσθησε κατά 2,80% και το 1,21 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε πτώση κατά 2,57%, ενώ η μετοχή της Eurobank αντιστάθηκε στις πιέσεις, κλείνοντας σχεδόν αμετάβλητη στο 0,39 ευρώ (+0,15%). 

Στο ταμπλό, όπου πωλητές και αγοραστές έδωσαν αμφίρροπη μάχη, ξεχώρησαν οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές των Jumbo και Motor Oil, οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,15%.  Απώλειες της τάξης του 2,65% εμφάνισε και η μετοχή των ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco εκτινάχθηκε στο +10,53% χάρη στην επιβεβαίωση των επαφών με την γαλλική Nexans για την πώληση της Ελληνικά Καλώδια. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, πάντως, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξης του 11,50%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 12,42% και τον τραπεζικό δείκτη κατά 26,83%. 

Στασιμότητα στην ελληνική αγορά

Κατά τις τελευταίες ημέρες, και ιδίως μετά το ράλι της Δευτέρας, η αγορά δεν εμφανίζει διάθεση για ανάληψη σημαντικών ρίσκων, προτιμώντας να περιοριστεί σε μικρού εύρους κινήσεις, μη θέτοντας σε κίνδυνο το τεχνικό όριο των 650 μονάδων και αποφεύγοντας μια περαιτέρω ανοδική κίνηση προς τις 660-670 μονάδες. Αυτό, άλλωστε, εξηγείται από το πλήθος αβεβαιοτήτων που περικυκλώνουν την ελληνική οικονομία, η οποία -με τη σειρά της- ετοιμάζεται να καταγράψει ετήσια ύφεση κοντά στο 10% και η οποία βρίσκεται εν μέσω ενός δεύτερου lockdown.

Την ίδια ώρα, τον βηματισμό στο ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι καθορίζουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις, αφενός μέσω των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, αφετέρου μέσω των κυοφορούμενων deals. Χθες, για παράδειγμα, η Cenergy του Ομίλου Βιοχάλκο επιβεβαίωσε τις επαφές για την πώληση της Ελληνικά Καλώδια στη γαλλική Nexans. Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει τις προσπάθειες απολιγνιτοποίησης, καθώς οκτώ σχήματα έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 50 MW στη Μεγαλόπολη. 

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα της Τράπεζας Πειραιώς, όλες οι εξελίξεις προμηνύουν την προσωρινή κρατικοποίηση, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δει το ποσοστό του να εκτινάσσεται από το τωρινό 26% στο 61%. Βέβαια, όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν διαβεβαιώσει, θα ακολουθεί η επανα-ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με το ΤΧΣ ωστόσο να προτίθεται να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 20%. 

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, άνοδος στις ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα χαρακτηρίζεται από τις επιφυλακτικές κινήσεις των επενδυτών, καθώς οι τελευταίοι φαίνεται ότι προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, τα οποία οφείλονται αφενός στις αισιόδοξες εξελίξεις για το εμβόλιο των Pfizer – BioTech, αφετέρου στην ευφορία που επικρατεί μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και την επικράτηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, λίγο πριν το κλείσιμο, υποχωρεί οριακά κατά 0,11% στις 383 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στο +0,05%, τον βρετανικό FTSE 100 στο -0,59% και τον γαλλικό CAC 40 στο +0,16%. Στη Wall Street, αντίθετα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,60%, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 0,80% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 0,83%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή