ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται το «θρίλερ» του TikTok στις ΗΠΑ

Έως τις 27 Νοεμβρίου οι διαπραγματεύσεις

Παρατείνεται το «θρίλερ» του TikTok στις ΗΠΑ

Παράταση 15ημερών, προκειμένου να ολοκληρώσει την απο-επένδυση της πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο TikTok, έλαβε από την Ουάσιγκτον η κινεζική ByteDance.

Έτσι, η μητρική εταιρεία του TikTok έχει περιθώριο έως τις 27 Νοεμβρίου, ώστε να μεταβιβάσει τις αμερικανικές δραστηριότητες της δημοφιλούς πλατφόρμας σε μία νέα οντότητα, την οποία θα ελέγχουν οι αμερικανικές Walmart και Oracle. 

Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται TikTok Global, με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανούς. Η αξία της TikTok Global θα κυμαίνεται σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων συνίσταται στο ποσοστό συμμετοχής της ByteDance στο νέο εταιρικό σχήμα.

Oracle και Walmart διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, ενώ η ByteDance επιθυμεί να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 80%, τουλάχιστον έως ότου η TikTok Global εισέλθει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Πώς ξεκίνησαν όλα 

Οι εξελίξεις πώλησης του TikTok ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να περιορίσει το εύρος επιρροής της ByteDance, υπό τον φόβο της υποκλοπής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών πολιτών.

Αποτέλεσμα ήταν η κινεζική εταιρεία να αναγκαστεί να συμβιβαστεί και να δεχθεί να πουλήσει τις αμερικανικές δραστηριότητές της. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόθυμος να διατάξει το οριστικό κλείσιμο του TikTok στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η συμφωνία εξακολουθεί να μην τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης της Κίνας, η οποία μάλιστα, πρόσφατα «πέρασε» στην αντεπίθεση, περιορίζοντας τις εξαγωγές τεχνολογιών, οι οποίες χρησιμοποιούν υπηρεσίες Al, κάτι το οποίο θα μπορούσε να περιπλέξει την ολοκλήρωση του κυοφορούμενου deal. 

Με πληροφορίες από Reuters