Εβδομαδιαία κέρδη 26,83% στις τράπεζες

Εβδομαδιαία κέρδη 26,83% στις τράπεζες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχιση της στάσης αναμονής και της αξιολόγησης των πρόσφατων πολύ θετικών εξελίξεων, καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση μιας πολύ θετικής εβδομάδας για τις ελληνικές μετοχές, όπου ο Γενικός Δείκτης κεφαλαιοποίησε όλους τους καταλύτες που εμφανίστηκαν στον δρόμο του όπως η νίκη Μπάιντεν, τα νέα για το εμβόλιο και η ετυμηγορία της Moody’s. Με την πανδημία να συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της και με την παράταση του lockdown να μην μπορεί να αποκλειστεί, το κλίμα σίγουρα παραμένει εύθραυστο. Ωστόσο, είναι σημαντικό πως η ελληνική αγορά έχει αλλάξει πλέον συμπεριφορά και εμφανίζει άμυνες στις πιέσεις που δημιουργούνται ενδοσυνεδριακά.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 655,68 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 45,30 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,54% στις 1.552,77 μονάδες, η μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 1,30% στις 957,91 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,68% στις 309,15 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 11,49% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 26,83%.

Στην πιο σκοτεινή ώρα της πανδημίας, η ανακοίνωση της Pfizer για την κυκλοφορία ενός αποτελεσματικού εμβολίου αναπτέρωσε τις ελπίδες των αγορών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. O χρόνος φαίνεται να μετράει αντίστροφα, καθώς υπάρχει πλέον ένας οδικός χάρτης και ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ώς τώρα προσπαθειών για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή το καθαρό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών έβγαλε από το τραπέζι την αβεβαιότητα της ακυβερνησίας στις ΗΠΑ, ενώ η μάλλον απρόσμενη αναβάθμιση από τη Moody’s δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα ανόδου στην εγχώρια αγορά. Τα καλά νέα δεν σταμάτησαν στο εμβόλιο, είχαν και επιχειρηματική διάσταση η οποία κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας.  

Αποτέλεσμα όλων αυτών, όπως τονίζει, ήταν η αγορά να διευρύνει τα κέρδη της πρώτης ημέρας της εβδομάδας και για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο να εμφανίσει πλουραλισμό στις επιλογές των επενδυτών. Η επιστροφή της αισιοδοξίας γίνεται σε χρόνο που διαχειριστικά εξυπηρετεί το κλείσιμο των βιβλίων, σε μια έντονα αρνητική χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών (-28%) και δεν αποκλείεται η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς στην αποτίμηση νέων να οδηγήσει σε επίσπευση κάποιων συμφωνιών που βρίσκονται εν αναμονή ή σε τελικό στάδιο. Το σίγουρο είναι ότι η ψυχολογία έχει αρχίζει να αλλάζει προς το θετικότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή