«Δώρo» σε υγειονομικούς και ευάλωτους μισθωτούς

«Δώρo» σε υγειονομικούς και ευάλωτους μισθωτούς

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, στην παράταση του lockdown, εξέλιξη που παρατείνει αυτομάτως τα έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν ληφθεί για τον Νοέμβριο και τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των μέτρων του Δεκεμβρίου θα προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ και μαζί με αυτά που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες θα προσεγγίσει τα 4,8 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους σε αναστολή, «πάγωμα» ρυθμίσεων και ΦΠΑ, «κούρεμα» ενοικίων και αποζημίωση ειδικού σκοπού θα εφαρμοσθούν και τον μήνα των Χριστουγέννων.

Εκτός από αυτά αναμένεται να χορηγηθεί δώρο Χριστουγέννων στους υγειονομικούς, ενώ θα ενισχυθούν νοικοκυριά που δεν καλύφθηκαν επαρκώς από τις δέσμες μέτρων των προηγούμενων μηνών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για τους δεύτερους, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού για όσους βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στον χώρο της υγείας είναι εξαιρετικά πιθανό να ενισχυθούν με δώρο Χριστουγέννων, όπως είχε γίνει και το Πάσχα. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το ίδιο μοντέλο και για τα Χριστούγεννα, για τους περίπου 114.000 εργαζομένους σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία, θα απαιτηθούν περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Η ατζέντα με τα μέτρα του Δεκεμβρίου περιλαμβάνει:

• Χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αναλογικά με τον χρόνο που βρίσκονται σε αναστολή. Σημειώνεται ότι για τις τρεις εβδομάδες καραντίνας του Νοεμβρίου το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 890 εκατ. ευρώ.

• Αναστολή της πληρωμής του ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021. Επίσης, θα «παγώσουν» οι ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες θα μεταφερθούν στις αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων. Η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.

• Υποχρεωτικό «κούρεμα» κατά 40% των ενοικίων για επιχειρήσεις και εργαζομένους σε αναστολή με πίστωση του 50% των απωλειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εκμισθωτών. Το μέτρο θα ισχύσει για τα επαγγελματικά ακίνητα, την πρώτη κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με επιβάρυνση για το Δημόσιο της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

• «Πάγωμα» για 75 ημέρες της εξόφλησης επιταγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του έτους όλα τα αξιόγραφα, όπως επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγματικές, με ημερομηνία πληρωμής από 6/11/2020 έως και 31/12/2020, που έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, παίρνουν παράταση 75 ημερών. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και όσους εμφανίζουν πτώση τζίρου πάνω από 50% στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου. 

• Οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών. Οσοι λαμβάνουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και όσοι βρίσκονται σε αναστολή είναι υποψήφιοι να λάβουν οικονομική ενίσχυση. Είναι επίσης πιθανό το Δημόσιο να καλύψει το δώρο Χριστουγέννων στον ονομαστικό μισθό όσων εργαζομένων είναι σε αναστολή. Στον σχεδιασμό είναι και η ενίσχυση των υγειονομικών οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με πρωτοφανείς καταστάσεις.

• Οσον αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πάει πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου, με ειδική διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή