Μεγάλο παραμένει το ενδιαφέρον των διεθνών funds για την Ελλάδα

Μεγάλο παραμένει το ενδιαφέρον των διεθνών funds για την Ελλάδα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μετά COVID περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου έχουν αρχίσει να αξιολογούν οι διεθνείς επενδυτές, μετά και τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων, τα οποία φαίνεται πως επιταχύνουν την ανάκαμψη των οικονομιών γενικότερα. 

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το συνέδριο της UBS, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά χθες (UBS Virtual Debt Capital Markets Day), όπου το ενδιαφέρον των funds για την Ελλάδα ήταν υψηλό, τόσο λόγω των εξελίξεων στις τράπεζες όσο και λόγω του νέου lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα.

Οι θετικές εξελίξεις γύρω από τα όπλα αντιμετώπισης της πανδημίας αναμένεται να ωφελήσουν περισσότερο τους κλάδους και τις οικονομίες που χτυπήθηκαν πιο έντονα από το σοκ του κορωνοϊού, όπως η Ελλάδα. Αυτό έχει οδηγήσει τους επενδυτές στο να προσπαθήσουν να εκτιμήσουν εκ νέου το σημείο καμπής της ελληνικής οικονομίας, η οποία προ πανδημίας αναμενόταν να σημειώσει την ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, και αυτό το «στοίχημα» έπαιξαν πολλοί επενδυτές το 2019, στέλνοντας το ελληνικό Χρηματιστήριο στις πρώτες θέσεις διεθνώς και εκτοξεύοντας τον τραπεζικό δείκτη κατά 100%. 

Αν και το νέο lockdown εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ύφεση το δ΄ τρίμηνο και θα επιβραδύνει τον ρυθμό της ανάκαμψης στις αρχές του 2021, ο νέος καταλύτης που λέγεται «αποτελεσματικό εμβόλιο», προβλέπεται ότι θα ανατρέψει το σκηνικό για το επόμενο έτος. 
Ετσι πλέον, όπως φάνηκε και στο συνέδριο της UBS, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν στην «εξίσωση» την πιθανότητα πιο ισχυρής και ταχύτερης ανάκυψης της οικονομίας, καθώς και τα λιγότερα ή καθόλου lockdowns το 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, επικεντρώνονται και στις προοπτικές και στον αντίκτυπο που θα έχουν τα παραπάνω στον τραπεζικό κλάδο, με το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις με τις τιτλοποιήσεις και τα NPEs, καθώς και τα πλάνα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, να είναι έντονο.

Επίσης, στο συνέδριο της UBS έγινε σαφές πως τα ξένα funds έχουν αρχίσει και πάλι να κοιτούν τους τίτλους Tier 2 κάποιων τραπεζών, μετά και τη σημαντική ανάκαμψη που έχουν σημειώσει από τον περασμένο Μάρτιο, με τη βοήθεια και του εξαιρετικά ευνοϊκού περιβάλλοντος γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, όπου η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 0,76% και σε ιστορικά χαμηλά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ανησυχίες εκφράζονται από τους επενδυτές για εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς μετά και την απόφαση του SSM για τα CoCos.

Πάντως, το φως που ανάβει στην άκρη του τούνελ η ορατή πλέον προοπτική ενός εμβολίου για την ελληνική οικονομία, επισημαίνουν και σε εκθέσεις τους οι διεθνείς οίκοι. Η Capital Economics σημείωσε πως οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, και οι κλάδοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα lockdowns, όπως ο τουρισμός, θα είναι οι πλέον ωφελημένοι από το τέλος της πανδημίας.

Καταλυτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει και η Jefferies την ανάπτυξη ενός εμβολίου καθώς, όπως τονίζει, η Ελλάδα έχει πιθανώς το υψηλότερο περιθώριο να βγει ωφελημένη από μία τέτοια εξέλιξη, αλλά και από το εκ νέου άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Γι’ αυτόν τον λόγο δηλώνει αισιόδοξη (bullish) τόσο για την οικονομία όσο και για τις ελληνικές μετοχές. 
Οπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία, που πέρασε μια πρωτοφανή ύφεση από το 2009 έως το 2015, βλέπει πολλά από τα θετικά βήματα της ανασυγκρότησης που έχει πετύχει στα μακροοικονομικά της στοιχεία να αλλάζουν μέσα σε έξι μήνες. Στα πολύ θετικά νέα τοποθετεί τις εκπληκτικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα καθώς και τη βελτίωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή