Νέα συμφωνία της Pasal στον κλάδο logistics

Νέα συμφωνία της Pasal στον κλάδο logistics

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγικό χαρακτήρα αναμένεται να λάβει η συνεργασία της Pasal Development με τη ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές, έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών logistics στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση της εισηγμένης επιδιώκει την πραγματοποίηση νέων συμφωνιών στον τομέα των logistics με τη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία διαθέτει σημαντικά ακίνητα στην περιοχή.

Αλλωστε, η NOE Μεταλλικές Κατασκευές αναμένεται να αποκτήσει ποσοστό της τάξεως του 19% της Pasal Development, στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την προσεχή Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Αυτό θα συμβεί μέσω της εισφοράς σε είδος και συγκεκριμένα μέσω ποσοστού 20% από ένα χαρτοφυλάκιο τριών ακινήτων logistics. Πρόκειται για το πακέτο ακινήτων το οποίο έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει η Pasal Development αντί ποσού 38 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Τα εν λόγω κτίρια προσφέρουν συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 62.500 τ.μ., ενώ υπολογίζεται ότι προσφέρουν ετήσια απόδοση άνω του 8%.

Η απόκτηση των συγκεκριμένων ακινήτων θα χρηματοδοτηθεί μέσω της παραπάνω εισφοράς σε είδος, με την οποία ο νυν ιδιοκτήτης θα αποκτήσει το 19% της Pasal, καθώς και μέσω ιδίων κεφαλαίων και τραπεζικού δανεισμού. Πάντως, η συνεργασία των δύο πλευρών δεν θα αφορά επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων, αλλά μόνο εξαγορά υφιστάμενων ή νεόδμητων κτιρίων, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση της Pasal να αναδείξει την εταιρεία στον σημαντικότερο ιδιοκτήτη ακινήτων logistics μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Pasal Development, για το 2021, πιθανώς εντός του πρώτου εξαμήνου, προγραμματίζεται μία ακόμα αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, επίσης κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, για την περαιτέρω χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και το ποσοστό που θα αποκτήσει η ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της υφιστάμενης αύξησης κεφαλαίου, η εισηγμένη θα ενισχυθεί και μέσω της εισφοράς του 100% της εταιρείας JPA Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται και εκμισθώνει συγκρότημα 10 σχολικών μονάδων στην Αττική. Πρόκειται για τη σύμβαση ΣΔΙΤ που απέκτησε η Sterner Stenhus (ο νέος ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος της Pasal) από την «Αβαξ» αντί ποσού 8,8 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, ένα χρόνο μετά την αρχική συμφωνία του σουηδικού ομίλου με την Pasal Development, η εταιρεία οδεύει πλέον προς την πλήρη ανάκαμψη, έχοντας έναν κεφαλαιακά ισχυρό ιδιοκτήτη και εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της με σημαντικής αξίας και απόδοσης περιουσιακά στοιχεία.

Για παράδειγμα, είναι πιθανό η επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να πραγματοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η αγορά από την Pasal Development δύο ακόμα αποθηκευτικών εγκαταστάσεων που διαθέτει η ίδια η Sterner Stenhus. Η εταιρεία έχει αποκτήσει δύο ακίνητα logistics στον Ασπρόπυργο, επιφάνειας 14.000 τ.μ. (Friesland) και 7.500 τ.μ. (Goldair). Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ο τομέας των logistics αποτελεί βασικό πυλώνα για τη μελλοντική ανάπτυξη της Pasal και γι’ αυτό σχεδιάζεται η ανάδειξή της στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη χώρα, με τουλάχιστον 100.000 τ.μ. κτιρίων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή