Αξιολόγηση των εποπτικών αρχών από την ομάδα Μπάιντεν

Αξιολόγηση των εποπτικών αρχών από την ομάδα Μπάιντεν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Tζο Μπάιντεν συγκροτεί ένας είδος μεταβατικής ομάδας συνεργατών στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προκαλώντας ανατριχίλα στη Γουόλ Στριτ, διότι θα συνδράμει στην αξιολόγηση των οργάνων τα οποία εποπτεύουν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και χρηματιστηριακούς οίκους. Σε αυτή συγκαταλέγονται άνθρωποι αριστερών τάσεων, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν ζητήσει πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις μεγάλες τράπεζες. Κι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το είδος των πολιτικών που πρεσβεύει ο Τζο Μπάιντεν. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, θα ήταν ακριβές να έλεγε κανείς πως ο Μπάιντεν θα τείνει ευήκοον ους στις αμερικανικές τράπεζες.

Πάντως, στη νέα ομάδα έχει ληφθεί η απόφαση να μην υπάρξει υψηλή συμμετοχή στελεχών των επιχειρήσεων και των τραπεζών του κλάδου. Ο Ντένις Κέλερ είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού και υπερκομματικού οργανισμού Better Markets, ο οποίος προωθεί το δημόσιο συμφέρον στις αγορές και τις μεταρρυθμίσεις του κλάδου. Ο Μάικλ Μπαρ υπήρξε βασικός εμπνευστής της νομοθετικής πράξης Ντοντ – Φρανκ του 2010, που αφορούσε τη μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ και την προστασία των καταναλωτών. 

Ακόμα και όσοι έχουν εμπειρία σε τραπεζικό ίδρυμα, δεν δείχνουν να είναι ένθερμοι υποστηρικτές του όλου συστήματος. Επί παραδείγματι, ο Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της υποομάδας που ελέγχει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και τις ρυθμιστικές Αρχές Τραπεζών και Ομολόγων, υπηρέτησε στην Goldman Sachs. Πάντως, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος άσκησε πιέσεις για αυστηρότερους κανόνες επί των παραγώγων ως πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Προσθεσμιακής Αγοράς μετά την κρίση του 2008. 

Ολα αυτά δεν σημαίνουν πως ο τομέας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν έχει επιρροή στην ομάδα Μπάιντεν. Ο Τζέφρεϊ Τζιντς, ο οποίος έχει μακρά θητεία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στην πολιτική, είναι συμπρόεδρος στη μεταβατική ομάδα του Τζο Μπάιντεν. Συν τοις άλλοις, οι δωρεές κατά την προεκλογική του εκστρατεία από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο ανήλθαν σε 74 εκατ. δολάρια τουλάχιστον, σύμφωνα με το Κέντρο Αποτελεσματικής Πολιτικής. Αξιόλογοι αρωγοί του, επιπλέον, είναι ο συνιδρυτής του επενδυτικού οίκου Centerview Partners, Μπλαρ Εφρον, ο συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Greycroft και ο αντιπρόεδρος της Morgan Stanley Tομ Νάιντς. Αναμφισβήτητα ο Τζο Μπάιντεν κάνει μια σημαντική δήλωση συγκροτώντας μια από τις πιο ποικιλόμορφες ομάδες στην Ιστορία, στην οποία το 40% των μελών προέρχεται από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες.

Στην ομάδα συμμετέχει και η Μέρσα Μπεραντάρεν, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, η οποία έχει θέσει το θέμα της αντιμετώπισης των φυλετικών διακρίσεων στην τραπεζική. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Τζο Μπάιντεν ίσως εστιαστεί σε πολιτικές υπέρ της γεφύρωσης του εισοδηματικού χάσματος μεταξύ λευκών, Αφροαμερικανών και Λατινοαμερικανών ή στη βελτίωση των ευκαιριών για τη μεσαία τάξη. Δεν δείχνει, πάντως, πως θα αποπειραθεί να διασπάσει τις μεγάλες τράπεζες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή