Το G20 δημιούργησε κοινό πλαίσιο αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους

Το G20 δημιούργησε κοινό πλαίσιο αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου (G20) συμφώνησαν για πρώτη φορά σε ένα κοινό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους χωρών. Η συλλογιστική του κοινού αυτού πλαισίου ακολουθεί έως ένα βαθμό τους κανόνες που διέπουν τη Λέσχη των Παρισίων, την άτυπη ένωση πλούσιων χωρών-πιστωτριών, που υπήρξε πρωτοβουλία του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και αποτελεί το μοναδικό έως τώρα διεθνές βήμα για τέτοιου είδους διαπραγμάτευση.

Ανακοινωθέν

Το εν λόγω κοινό πλαίσιο προβλέπει πως οι πιστώτριες χώρες θα διαπραγματεύονται από κοινού με τη χώρα-οφειλέτη που θα είναι έτοιμη να δεχθεί όρους παρόμοιους με αυτούς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. 

Οπως αναφέρει το G20 στο κοινό ανακοινωθέν του, το πλαίσιο αυτό στοχεύει στο «να διευκολύνει εγκαίρως και συντεταγμένα τον χειρισμό του χρέους» όσων χωρών δικαιούνται να «παγώσουν» προσωρινά την αποπληρωμή του χρέους τους στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο εν μέσω πανδημίας. Σημειωτέον όμως ότι στη συμφωνία αυτή του Απριλίου συμμετείχαν μόνον πιστωτές από τον ιδιωτικό τομέα και σε εθελοντική μόνον βάση.

Τόσο τον Απρίλιο εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας όσο και τώρα, η κίνηση υπαγορεύεται από την ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες. Αφορά ειδικότερα όσες χώρες έχουν άμεση ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τον οικονομικό αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεσή της.

Στο κοινό ανακοινωθέν του G20, οι 20 χώρες-μέλη του αναγνωρίζουν πως πρέπει να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις φτωχές χώρες και να μην αρκεστούν σε ένα προσωρινό «πάγωμα» της αποπληρωμής του χρέους τους, που θα επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του επόμενου έτους.

Η ιδιαίτερη σημασία της συμφωνίας μεταξύ των 20 χωρών είναι ότι αναμένεται να συμμετάσχει και η Κίνα και να ακολουθήσει τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν πότε πρέπει να γίνει διαγραφή ή αναδιάρθρωση επειδή το χρέος κρίνεται μη βιώσιμο. 
Και αυτό, γιατί τον Απρίλιο, όταν συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση ή προσωρινή ελάφρυνση των βαρών για τις φτωχές χώρες με «πάγωμα» στην αποπληρωμή του χρέους τους, η Κίνα δεν είχε δεχθεί να συμπεριλάβει στη συμφωνία χρέη που οφείλονται στις κινεζικές κρατικές τράπεζες.

Αυτή τη φορά, όμως, το κοινό πλαίσιο κάνει πράγματι ένα βήμα πολύ σημαντικό και δεν περιορίζεται στο να «παγώσει» προσωρινά την αποπληρωμή του χρέους: απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πιστωτριών χωρών και γενικώς των πιστωτών φορέων Δημοσίου. 

Διαγραφές 

Το ζήτημα της Κίνας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς τα τελευταία χρόνια η δεύτερη οικονομία στον κόσμο έχει εξελιχθεί σε μείζονα πιστωτή των αναπτυσσόμενων χωρών, συχνά μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων όπως για παράδειγμα η κινεζικής επιρροής Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Εξαγωγική και Εισαγωγική Τράπεζα της Κίνας (ΕΧΙΜ). Η Κίνα, πάντως, δείχνει να ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις διαγραφές χρέους και έχει κατατάξει την κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα στους φορείς του ιδιωτικού τομέα, αρνούμενη να δεχθεί την πλήρη συμμετοχή της σε διαγραφές ή «πάγωμα» χρέους.

Σχολιάζοντας το νέο καθοριστικό βήμα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο τόνισε πως «αποτελεί ιστορική εξέλιξη το γεγονός ότι καταλήξαμε επ’ αυτού του θέματος όλοι μας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της Λέσχης των Παρισίων». Προσέθεσε, επίσης, ότι «εφεξής όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές πρέπει να διασφαλίζουν την εφαρμογή του κοινού πλαισίου, ενώ η διαφάνεια ως προς το περιεχόμενο του χρέους είναι  εξαιρετικά σημαντική». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή