Εμπόριο: Ποια προϊόντα σταματήσαμε να αγοράζουμε στην πανδημία

Εμπόριο: Ποια προϊόντα σταματήσαμε να αγοράζουμε στην πανδημία

Μειωμένος κατά 17,8% ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά το β' τρίμηνο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιδόσεις του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σκιαγραφεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους κλάδους που ξεχώρισαν είτε αρνητικά είτε θετικά.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το β’ τρίμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου διαμορφώθηκε σε 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας κάμψη 17,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019, καθώς και μείωση 4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των ρολογιών και κοσμημάτων (σε εξειδικευμένα καταστήματα), οι οποίες ανήλθαν στο εντυπωσιακό -69,2%. Ακολούθησε ο κλάδος των καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 55,8%.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (+17%), καθώς και στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού (4,2%).

Τι έκαναν οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία

Την ίδια ώρα, η ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει και τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 8,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 και μείωση 13,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.

Η μεγαλύτερη κάμψη παρατηρήθηκε στο λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας (50,6%), καθώς και στο λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού (46,4%).

Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (33%) και στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού (29,5%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή