ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπόριο: Ποια προϊόντα σταματήσαμε να αγοράζουμε στην πανδημία

Μειωμένος κατά 17,8% ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά το β' τρίμηνο

Εμπόριο: Ποια προϊόντα σταματήσαμε να αγοράζουμε στην πανδημία

Τις επιδόσεις του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σκιαγραφεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους κλάδους που ξεχώρισαν είτε αρνητικά είτε θετικά.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το β’ τρίμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου διαμορφώθηκε σε 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας κάμψη 17,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2019, καθώς και μείωση 4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των ρολογιών και κοσμημάτων (σε εξειδικευμένα καταστήματα), οι οποίες ανήλθαν στο εντυπωσιακό -69,2%. Ακολούθησε ο κλάδος των καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 55,8%.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (+17%), καθώς και στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού (4,2%).

Τι έκαναν οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία

Την ίδια ώρα, η ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει και τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 8,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 και μείωση 13,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.

Η μεγαλύτερη κάμψη παρατηρήθηκε στο λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας (50,6%), καθώς και στο λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού (46,4%).

Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (33%) και στο λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού (29,5%).