ΑΓΟΡΕΣ

Citigroup: Πώς το εμβόλιο θα φέρει βουτιά 20% στο δολάριο

Ήδη το αμερικανικό νόμισμα έχει χάσει το 11% της αξίας του

Citigroup: Πώς το εμβόλιο θα φέρει βουτιά 20% στο δολάριο

Βουτιά του δολαρίου έως και κατά 20% αναμένει για το επόμενο έτος η Citigroup, η οποία θεωρεί το αμερικανικό νόμισμα ως έναν από τους μεγάλους «χαμένους» του εμβολίου του κορωνοϊού.

«Θεωρούμε ότι η διανομή του εμβολίου θα επαναφέρει τις “αρκούδες”, οδηγώντας το δολάριο στο μονοπάτι, το οποίο είχε διανύσει και στα μέσα της δεκαετίας του ‘00, όταν και ξεκίνησε η πολυετή νομισματική κρίση» επισημαίνει, χαρακτηριστικά, σε σημείωμα προς τους αναλυτές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επενδυτικής τράπεζας, η ευρεία διανομή του εμβολίου και η απόκτηση γενικής ανοσίας θα συμβάλουν στην εκτίναξη του παγκόσμιου εμπορίου και στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα στραφούν εκ νέου στην αγορά μετοχών, προσδοκώντας υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερα κέρδη, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της αξίας του αμερικανικού δολαρίου. 

Ήδη, άλλωστε, από το υψηλό του Μαρτίου, το αμερικανικό νόμισμα έχει χάσει το 11% της αξίας του, ενώ σήμερα έδωσε συνέχεια στο πτωτικό σερί (1,18 δολ/ευρώ), ως απόρροια των θετικών ανακοινώσεων για το εμβόλιο της Moderna.

Η προοπτική ενός αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού αποτελεί «βαρίδι» για όλα τα ασφαλή επενδυτική «καταφύγια», όπως το δολάριο, το ιαπωνικό γεν, ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα.

Πέραν της Covid-19, περαιτέρω αποδυνάμωση αναμένεται να επέλθει και από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια και τις φθηνές ροές χρήματος, προς υποστήριξη της αδύναμης ανάκαμψης.