Αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα

Αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική ευφορία χθες στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, καθώς η ανακοίνωση της Moderna για 94,5% επιτυχή αποτελέσματα στο εμβόλιό της καλλιέργησε ελπίδες πως επίκειται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Τις ελπίδες ενίσχυσαν επιπλέον και τα στοιχεία, που κατατείνουν σε ταχύτατη ανάκαμψη των οικονομιών της Ασίας και ενθάρρυναν τους επενδυτές στην ανάληψη κινδύνου. Ειδικότερα, η είδηση για τη συνεχιζόμενη και ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας καλλιέργησε αισιοδοξία.

«Οσο περισσότερες εταιρείες μπορούν να παρουσιάσουν εμβόλιο και να αποδείξουν πως είναι αποτελεσματικό, τόσο πιο αισιόδοξοι θα είναι οι επενδυτές σε σχέση με το πώς θα βγούμε από την πανδημία και τον αντίκτυπό της στην οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε ο Μάικλ Χιούζον, υψηλόβαθμο στέλεχος της CMC Markets. Οπως προσέθεσε ο ίδιος, «υπάρχει ελπίδα για επιστροφή σε κάτι που θα μοιάζει με κανονικότητα».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,3%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών να σημειώνουν άνοδο κατά 4% και των τραπεζών κατά 3,1%. Σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου όταν οι αγορές ανά τον κόσμο βυθίζονταν εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο Stoxx 600 έχει συγκεντρώσει κέρδη 40%.

Θεαματικό άλμα 16% σημείωσε η μετοχή της ισπανικής τράπεζας BBVA όταν έγινε γνωστό ότι η αμερικανική PNC Financial Services Group θα εξαγοράσει την αμερικανική θυγατρική της BBVA. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,66% ενώ με κέρδη 0,47% και 0,33%, αντιστοίχως, έκλεισαν οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού.

Μέσα στο κλίμα της ευφορίας κάποιοι είναι, πάντως, πιο συγκρατημένοι και συνιστούν σύνεση. Ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος κάλεσε και πάλι χθες τις τράπεζες της Ευρωζώνης να διατηρήσουν μεγάλη ρευστότητα ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τυχόν ζημίες χωρίς να περιορίσουν τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Τόνισε μάλιστα πως θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Προβληματισμό εξέφρασε έμμεσα και ο Κιθ Τέμπερτον, στέλεχος της Forte Securities, όταν επισήμανε πως «η αγορά έχει προεξοφλήσει την καλή είδηση των εμβολίων, ενώ θα περάσει ακόμη καιρός για να αναπτυχθεί πλήρως και να ανακάμψουν οι οικονομίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή