Με μέτρο τα μέτρα στήριξης για να υπάρχουν εφεδρείες

Με μέτρο τα μέτρα στήριξης για να υπάρχουν εφεδρείες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τον προϋπολογισμό να διολισθαίνει σε όλο και βαθύτερα ελλείμματα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από το πλήγμα της πανδημίας, αλλά και να μη βγει εκτός ελέγχου η δημοσιονομική υπέρβαση, υπονομεύοντας το μέλλον της χώρας.

Οπως διεμήνυσε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου, στο φόντο των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, που εμφάνισαν ένα πρωτογενές έλλειμμα 9 δισ. ευρώ, το δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή θα δοθεί, με συμμετοχή του Δημοσίου, κατ’ αναλογίαν των 532 ευρώ (και 800 ευρώ του Νοεμβρίου), για το χρονικό διάστημα της αναστολής. 

Και τον Δεκέμβριο 800 ευρώ

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι και τον Δεκέμβριο θα διατηρηθεί το 800άρι για όσους παραμείνουν ή τεθούν τότε σε αναστολή. Η απόφαση αυτή ευνοεί τους εργαζομένους μερικής απασχόλησης, οι οποίοι έχουν και τις χαμηλότερες αμοιβές, όχι όμως και τους περισσότερους πλήρους απασχόλησης με υψηλότερη αμοιβή, κάτι που έχει προκαλέσει συζητήσεις. Ο αξιωματούχος ήταν απόλυτος ότι πρέπει «να πάρουμε αποφάσεις για το πού θα τραβήξουμε τη γραμμή και ποια θα είναι η επόμενη μέρα». Μίλησε μάλιστα για την ανάγκη να σκεφτούμε τον «φορολογούμενο του αύριο», σε μια έμμεση προειδοποίηση για αποφυγή νέων σκληρών μέτρων. Δεν πρέπει, τόνισε, να πλησιάσουμε το κρίσιμο σημείο, στο οποίο θα κινδυνεύσει και πάλι το μέλλον της χώρας, ούτε από μακριά. 

Το 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί και ίσως ούτε και το 2022, αλλά το 2023 θα επιστρέψουν, συνέχισε. «Η Ευρώπη θα είναι διαφορετική μετά την πανδημία, αλλά όχι τόσο διαφορετική. Εχοντας απομακρυνθεί από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το πρόβλημα με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά έχουμε ακόμη 5-6 μήνες πανδημίας. Είναι πολύς χρόνος, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις, ώστε να έχουμε θετική προοπτική. Ας είμαστε συνετοί, μέχρι η αχτίδα φωτός να γίνει παράθυρο».

Αν δίναμε το σύνολο του μισθού, όπως μας ζητούσε η αντιπολίτευση, πρόσθεσε, εξάλλου, θα είχαμε ήδη εξαντληθεί.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ήταν μειωμένα κατά 6 δισ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2020, ωστόσο σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού 2021, που κατατέθηκε στην Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, είναι μειωμένα κατά 43 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο, τα έσοδα από φόρους ήταν 4,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 561 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, αλλά μόνο κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε όμως ότι έρχονται χειρότερες μέρες: «Τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο είχαν μείωση κατά 12,3%, κινήθηκαν, συνεπώς, καλύτερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών… Με δεδομένα τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, περιμένουμε όμως σημαντική επιδείνωση των εσόδων στο επόμενο διάστημα, που θα απεικονίζεται στα στοιχεία για τα έσοδα το 2020 που θα καταγράφει ο υπό κατάθεση προϋπολογισμός». 

Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί την Παρασκευή και βασίζεται σε μια συντηρητική πρόβλεψη, σύμφωνα με την πηγή, για συνέχιση του lockdown ώς τις 10 Δεκεμβρίου. Η ύφεση φέτος προβλέπεται πάνω από 10%. Επίσης, προβλέπει συνέχιση των μέτρων στήριξης έως και τον Απρίλιο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή