Στην κυβέρνηση το σχέδιο Πισσαρίδη

Στην κυβέρνηση το σχέδιο Πισσαρίδη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτροπή, υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, υπέβαλε στην κυβέρνηση το τελικό της σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με επιπλέον κεφάλαια, σε σχέση με την ενδιάμεση έκθεση του Αυγούστου, για επιμέρους κλάδους, όπως η βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός, οι εξαγωγές και ο τουρισμός.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η έκθεση έχει ληφθεί υπ’ όψιν στη σύνταξη του προσχεδίου των ελληνικών προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύριο, καθώς υπήρχε και τακτική επαφή με την επιτροπή, της οποίας αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο καθηγητής Νίκος Βέττας και μέλη οι καθηγητές Δημήτρης Βαγιανός και Κώστας Μεγήρ.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρούνται το πιο ελπιδοφόρο αντίδοτο στο πλήγμα του κορωνοϊού, όπως προκύπτει και από στοιχεία που επικαλείται το εβδομαδιαίο δελτίο της Αlpha Bank, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα θα είναι η πιο ωφελημένη χώρα μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. 

Το δελτίο επικαλείται μελέτη (Oliver Picek, «Spillover effects from the Next Generation EU», Leibniz Information Centre for Economics, Intereconomics, 5,20), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα λάβει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό επιχορηγήσεων ως προς το ΑΕΠ του 2020, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (10,3%). 

Υπό την προϋπόθεση ότι τα κονδύλια θα απορροφηθούν εξ ολοκλήρου, η μελέτη εκτιμά ότι η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ το 2021-2027 θα φτάσει τις 22,5 μονάδες του ΑΕΠ του 2020 (περιλαμβανομένων των άμεσων, έμμεσων και δευτερευουσών επιδράσεων). 

Η μέση ετήσια αύξηση εκτιμάται σε 3,2% του ΑΕΠ 2020, η υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.-27.

H Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας (επικεφαλής Π. Καπόπουλος) επισημαίνει στο δελτίο ότι «η αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, όχι μόνο για να στηριχθεί η οικονομία μετά την τεράστια ζημία που προκάλεσε η πανδημική κρίση, αλλά και για να προσαρμοστεί, με ταχύ ρυθμό, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή