Δουλειά αγκαλιά με το λάπτοπ εκεί που σκάει το κύμα

Δουλειά αγκαλιά με το λάπτοπ εκεί που σκάει το κύμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τον κορωνοϊο, την πανδημία και το lockdown μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και άλλες λέξεις, όπως η τηλεργασία και οι ψηφιακοί νομάδες. Η Covid-19 ήρθε να αλλάξει ταχύτατα τον κόσμο της εργασίας, να σπάσει παλαιά ταμπού, όπως αυτά που ήθελαν την εξ αποστάσεως εργασίας να είναι μειονέκτημα, να δημιουργήσει μία νέα «κανονικότητα».  

Τους τελευταίους έξι μήνες κορυφαίες επιχειρήσεις, κυρίως από τον χώρο της τεχνολογίας, από το  Twitter, το Facebook, την Google και την Amazon έως τη Shopify, την Paypal, την Salesforce και την Uber ανακοίνωσαν ότι οι υπάλληλοί τους έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας- τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό σημαίνει μείωση μισθού, όπως παρατηρούσε πρόσφατα σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal- όχι γιατί επιβάλλεται κάποιου είδους «τιμωρία» στους εργαζομένους, αλλά γιατί συνυπολογίζεται το κόστος ζωής του τόπου, τον οποίο επιλέγουν. Χιλιάδες είναι εκείνοι που επέλεξαν να αφήσουν τα ακριβά επιχειρηματικά κέντρα και να αναζητήσουν πιο ειδυλιακούς, αλλά και φθηνούς τόπους διαμονής, που τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στον ελεύθερο χρόνο τους. 

Υπάρχουν δε και εκείνοι που επιλέγουν να μετακινούνται από τόπο σε τόπο, γυρίζοντας και γνωρίζοντας τον κόσμο σαν νομάδες. Σε πρόσφατο άρθρο του το Forbes αναφερόταν στη «νέα, cool τάση: την εργασία από τον παράδεισο ή από οποιαδήποτε σημείο του πλανήτη» και εξηγούσε ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Εσθονία, η Γεωργία, τα νησιά Μπαρμπέιντος και οι Βερμούδες έχουν ανοίξει τις πύλες τους σε Αμερικανούς και άλλους ξένους, προσκαλώντας τους να εργαστούν, να ζήσουν και να πληρώσουν φόρους συμβάλλοντας στην τοπική οικοξνομία. Τους ενθαρρύνουν να μετακινηθούν σε έναν παράδεισο, ανοιχτό σε νέες ευκαιρίες. 

Το CNBC από την πλευρά του μέσα από συνεντεύξεις με ψηφιακούς νομάδες επισημαίνει πως αυτοί οι εργαζόμενοι πιστεύουν βαθιά πως είναι το μέλλον. Σχολιάζει δε πως ενώ υπάρχουν αμέτρητα βιβλία για τα ταξίδια και την εξερεύνηση του κόσμου, προς το παρόν λίγα έχουν γραφεί για όσους επιλέγουν να μετακινούνται συνεχώς εργαζόμενοι. 

Το Bloomberg αναφέρεται και αυτό στο νέο είδος επαγγελματικών, που σαν τα αποδημητικά πουλιά, ετοιμάζεται για το ταξίδι: Είναι όσοι εργάζονται από το σπίτι και αναζητούν μια ειδυλλιακή, ηλιόλουστη παραλία με καλό ίντερνετ. Χώρες με άφθονο ήλιο, από φορολογικούς παραδείσους έως τουριστικούς μαγνήτες, διαγκωνίζονται για να προσελκύσουν αυτή τη νέα αριστοκρατία εργαζομένων. Σημειώνει δε πώς πέρα από φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα Νησιά Κέιμαν στο κόλπο έχει μπει ακόμη και η Ελλάδα. στοχεύοντας σε πιθανούς ψηφιακούς μετανάστες, τονίζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση της Covid-19, το κλίμα της και τα φορολογικά της κίνητρα για εργαζόμενους που θέλουν να μετοικήσουν εκεί σε μόνιμη βάση.

Αν και πρόκειται για πρωτοβουλία παρόμοια με την προσπάθεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών να προσελκύσουν ταλαντούχους επαγγελματίες από το εξωτερικό μετά το Brexit, η Αθήνα είναι ιδιαιτέρως διατεθειμένη να αγγίξει την ευαίσθητη χορδή όσων θέλουν να εργαστούν εκεί κοντά όπου σκάει το κύμα, σχολιάζει. Όπως πρόσφατα ανέφερε στο Bloomberg κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης με τρόπο ποιητικό, «η τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να επιλέγουμε πού ζούμε και εργαζόμαστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή