Επεσαν οι υπογραφές για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Επεσαν οι υπογραφές για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικότητα αποτελεί από το Σαββατοκύριακο η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, καθώς υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία 15 ηγέτες και αρχηγοί κρατών της περιοχής Ασίας και Ειρηνικού. Η Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία, όπως ονομάζεται, ενσωματώνει χώρες από την Κίνα, την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που αποτελούν μια γιγάντια αγορά 2,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και συγκεντρώνουν αθροιστικό ΑΕΠ ύψους 26,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οικονομολόγοι που μίλησαν στους Financial Times, ανέφεραν ότι τώρα ενσωματώνονται σε ένα πολυμερές σύμφωνο όλες οι προϋπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στις 10 χώρες Νοτιοανατολικής Ασίας αφενός και αφετέρου τις ισχυρότερες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής Ασίας, δηλαδή τις οικονομίες Κίνας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας και Νότιας Κορέας.  Η σχετική συμφωνία προβλέπει όλα τα συνήθη κεφάλαια μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, δηλαδή τι ισχύει σε: δασμούς, κανονισμούς τελωνείων, μέτρα υγιεινής, υπηρεσίες, επενδύσεις κ.λπ.

Αλλά υπάρχουν δύο ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο αφορά τους κανόνες που θα διέπουν εφεξής το πώς θα καθορίζεται η προέλευση ενός προϊόντος, στοιχείο πολύ σημαντικό δεδομένου ότι οι συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες της περιοχής συχνά υπόκεινται σε ένα μωσαϊκό κανόνων διαφορετικών σε κάθε χώρα. Εν προκειμένω οι σχετικοί κανόνες ενοποιούνται, ενώ για κάθε προϊόν ο παραγωγός, εξαγωγέας ή άλλη ενδιαφερόμενη πλευρά θα πρέπει να εκδίδει ένα και μόνον πιστοποιητικό. Και το δεύτερο ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι συσπειρώνουν σε αυτήν την συμφωνία τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Κίνας που επιτυγχάνει έτσι την οικονομική ενσωμάτωσή της με αυτήν την καίρια περιοχή για την παγκόσμια οικονομία. Είναι, όμως, και ένα σημαντικό βήμα που προσδίδει μεγαλύτερη συνοχή στην περιοχή αυτή, μετατρέποντάς την σε μια ενιαία ζώνη ελεύθερου εμπορίου ανάλογη της Ε.Ε. και της Βόρειας Αμερικής, αν και προς το παρόν δεν προβλέπει κατάργηση ή δραματική μείωση των  δασμών.

Οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Johns Hopkins εκτιμούν ότι με την εφαρμογή της η νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα προσθέσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 186 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 0,2% του αθροίσματος του ΑΕΠ των χωρών-μελών της. Σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξινχουά, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ τη χαρακτήρισε «νίκη του ελεύθερου εμπορίου και των πολυμερών σχημάτων».

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αναμένεται να είναι οι κατεξοχήν κερδισμένες από την εν λόγω συμφωνία, αλλά πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα επωφεληθούν από τις καλύτερες τιμές των ασιατικών προϊόντων τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ. Μιλώντας στους Financial Times, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση πως με τη συμφωνία αυτή θα μειωθεί περαιτέρω η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Εχει ήδη περιορισθεί σημαντικά μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την ανεξάρτητη εμπορική συμφωνία Ασίας – Ειρηνικού, τη γνωστή με το ακρωνύμιο ΤΡΡ. Για τον ίδιο λόγο αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν πως η σύναψη της συμφωνίας θα θέσει σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις καθώς και κάποιες πολυεθνικές που βρίσκονται εκτός της ζώνης.

Σημειωτέον ότι η ζώνη θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς επρόκειτο να συμμετάσχει και η Ινδία που, όμως, αποσύρθηκε από τις σχετικές συνομιλίες το 2019 και έκτοτε έχει αρνηθεί να επιστρέψει. Κατά συνέπεια, έχει ενταθεί η υποψία μεταξύ ορισμένων εκ των χωρών πως θα δεσπόζει η Κίνα ως ηγετική δύναμη ανάμεσά τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή