Επιταχύνεται η ανάκαμψη της Κίνας το δ΄ τρίμηνο

Επιταχύνεται η ανάκαμψη της Κίνας το δ΄ τρίμηνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η ανάκαμψη της Κίνας, της μοναδικής οικονομίας που αναμένεται να κλείσει το έτος με θετικό πρόσημο στην οικονομία της. Η ανάκαμψη της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο επιταχύνεται το τέταρτο τρίμηνο, καθώς αυξάνονται η ζήτηση και η πιστωτική επέκταση, ενώ τα μέτρα που έχει προωθήσει το Πεκίνο αναμένεται να της δώσουν ισχυρή ώθηση  και το επόμενο έτος.

Οπως προειδοποιούν, πάντως, οικονομικοί αναλυτές, το Πεκίνο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη στροφή της κινεζικής οικονομίας προς την εγχώρια κατανάλωση και η Κίνα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της. Ως εκ τούτου, η αισιόδοξη εικόνα της κινεζικής οικονομίας που επιστρέφει στα προ της πανδημίας επίπεδα ενδέχεται να υπονομευθεί από το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που είναι σημαντικές αγορές για τα κινεζικά προϊόντα.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 6,9%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που μιλούσαν για αύξηση 6,5%. Η πανδημία είχε παραλύσει κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, με αποτέλεσμα την καθίζηση του βιομηχανικού τομέα που τώρα σημειώνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη. Κινητήριος μοχλός ήταν, πάντως, για μία ακόμη φορά η παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα η οποία δίνει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Εξάλλου ισχυρός παράγοντας είναι και η εγχώρια ζήτηση, καθώς αυτή τη στιγμή η πανδημία έχει πλήρως τιθασευτεί στην Κίνα και οι καταναλωτές ανοίγουν και πάλι τα πορτοφόλια τους και καταναλώνουν ενισχύοντας την κινεζική οικονομία.

Η εικόνα δεν είναι εξίσου εντυπωσιακή σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις που αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Οκτώβριο. Διέψευσαν, έτσι, την πρόβλεψη για αύξηση 4,9% αλλά υπερέβησαν σαφώς την αύξηση 3,3% του Σεπτεμβρίου.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν, όμως, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα που τον Οκτώβριο σημείωσαν αύξηση 12,5% και ο λόγος είναι η έντονη ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα ελεύθερου χρόνου, οικογενειακά και φορτηγά. Σημαντική ανάκαμψη σημείωσε, άλλωστε, ο εγχώριος τουρισμός και τον προηγούμενο μήνα η παραδοσιακή εβδομάδα αργιών, η Χρυσή Εβδομάδα όπως αποκαλείται, κατέγραψε επίπεδα ανάλογα εκείνων του περασμένου έτους.

Στην ίδια εικόνα κατατείνουν, άλλωστε, και τα στοιχεία για τις επενδύσεις που τους πρώτους 10 μήνες του έτους σημείωσαν αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, ενώ 0,8% σημείωσαν τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Ωστόσο, οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που αντιπροσωπεύει το 60% του συνόλου των επενδύσεων, υποχώρησαν κατά 0,7% στη διάρκεια των πρώτων 10 μηνών του έτους, ενώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους είχαν σημειώσει πτώση 1,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή