Μείωση τζίρου κατά 7,3% για Vodafone το α΄ 6μηνο

Μείωση τζίρου κατά 7,3% για Vodafone το α΄ 6μηνο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική υποχώρηση των εσόδων που σχετίζονται με υπηρεσίες περιαγωγής (roaming), λόγω της συρρίκνωσης της διεθνούς κίνησης, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα της πανδημικής κρίσης για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως. Αυτό φανερώνουν τα οικονομικά μεγέθη για το πρώτο εξάμηνο (Απριλίου – Σεπτεμβρίου) της χρήσης 2020 του ομίλου Vodafone, που εμφάνισε μειωμένο κατά 2,3% κύκλο εργασιών, στα 21,4 δισ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Είναι ενδεικτικό ότι, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της δραστηριότητας roaming, τα έσοδα από υπηρεσίες του ομίλου κατέγραψαν το δεύτερο τρίμηνο (Ιουλίου – Σεπτεμβρίου) του 2020 αύξηση 1,5%.

Ανάλογη είναι η επίδραση που έχουν δεχθεί τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της Vodafone στην Ελλάδα. Τα έσοδα από υπηρεσίες διαμορφώθηκαν σε 222 εκατ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 6,3% συγκριτικά με πέρυσι. Σε επίπεδο εξαμήνου, τα έσοδα από υπηρεσίες ανέρχονται σε 421 εκατ. ευρώ κι έχουν μειωθεί κατά 7,4%. Ο τζίρος υποχώρησε κατά 7,3%, στα 452 εκατ., σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, με πτώση (-10,9%) να εμφανίζουν και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που διαμορφώθηκαν στα 138 εκατ. ευρώ. 

Οσον αφορά την πελατειακή βάση της κινητής, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019, μειώθηκε κατά 13% και έφτασε τα 4,2 εκατ. συνδρομητές. Στη σταθερή τηλεφωνία επιτεύχθηκε συγκράτηση και άνοδο των συνδρομητών σε 955.000, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 1,9% συγκριτικά με το 2019. Η κίνηση των δεδομένων (data) αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 23%, ποσοστό που ανέρχεται σε 26,8% κατά το εξάμηνο του 2020, ενώ λόγω της αύξησης της χρήσης υπηρεσιών το κατά κεφαλήν έσοδο ενισχύθηκε κατά 15%, στα 10,7 ευρώ. Καταγράφει όμως μείωση κατά 7,6% στα συμβόλαια –γεγονός που μαρτυρά, κατά παράγοντες της αγοράς, την αποκλιμάκωση των τιμών συμβολαίων– και αύξηση κατά 1,2 ευρώ στην καρτοκινητή, που αποδίδεται στα πακέτα δεδομένων που προσέφερε σε προσιτές τιμές η εταιρεία το πρώτο εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή