Ξεκινάει ο δεύτερος διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ξεκινάει ο δεύτερος διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαγωνισμό για την πώληση του ακινήτου της στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το οποίο αποτελεί τμήμα της παλαιότερης ενιαίας επιχείρησης των ναυπηγείων, προκηρύσσει εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο διαγωνισμός επιχειρείται να προκηρυχθεί παράλληλα με την προθεσμία υποβολής προσφορών για το κυρίως ναυπηγείο του Σκαραμαγκά, για το οποίο έχει προκηρύξει διαγωνισμό ο ειδικός διαχειριστής που έχει τοποθετηθεί στην επιχείρηση στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δημοσίου να ανακτήσει παράνομες κρατικές ενισχύσεις σύμφωνα με παλαιότερες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Το ακίνητο της ΕΤΑΔ αφορά μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και τη σταθερή δεξαμενή 5 των ναυπηγείων, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο, αλλά πλέον χρήζει εκτεταμένων επισκευών.

Η ταυτόχρονη υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το κυρίως ναυπηγείο με την προκήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο της ΕΤΑΔ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον ενδιαφερθεί για τον πρώτο διαγωνισμό να διεκδικήσει και το όμορο συγκρότημα, ενοποιώντας τις υποδομές, εξηγούν πηγές με γνώση των σχεδιασμών. Το ακίνητο περιήλθε στην ΕΤΑΔ μέσα από μια διαδικασία ανταλλαγής εκτάσεων με τον ειδικό διαχειριστή, προκειμένου να «καθαρίσει» και να ομογενοποιηθεί η κάθε ιδιοκτησία.
Κυρίως, όμως, δρομολογήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου του ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει μέρος των παράνομων, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδοτήσεων που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν στην επιχείρηση. 

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το κυρίως ναυπηγείο, που αφορά μια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή προσδιορίστηκε για τις 27 Νοεμβρίου, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε αυτόν είναι η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ισόποσης με την οικονομική προσφορά. Επίσης, όπως αναμενόταν, αποκλείεται από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό οποιαδήποτε οντότητα ή φυσικό πρόσωπο είχε άμεση ή έμμεση σχέση με τους προηγούμενους μετόχους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Κοντά στην ημερομηνία αυτή, της 27ης Νοεμβρίου, αναμένεται να γίνει και η προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού, από την ΕΤΑΔ. Τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο διαγωνισμό, ο οποίος αναμένεται να γίνει ηλεκτρονικά, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν αφενός σχήμα συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Πριόβολου και αφετέρου η ONEX, η οποία συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής και στο σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ενώ ελέγχει και το ναυπηγείο στο Νεώριο της Σύρου. Στους δύο διαγωνισμούς για τον Σκαραμαγκά δεν αποκλείεται, πάντως, η συμμετοχή και άλλων υποψηφίων, καθώς τόσο γαλλικές όσο και ολλανδικές και γερμανικές ναυπηγικές επιχειρήσεις έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις.

Τόσο η Ελευσίνα όσο και ο Σκαραμαγκάς, στο σύνολό του, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση μονάδων των Πολεμικού Ναυτικού, όπως είναι η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, και ενδεχομένως να αναλάβουν ρόλο και στο ναυπηγικό πρόγραμμα κάποιων εκ των τεσσάρων φρεγατών που τελικά θα προμηθευτούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Τις τελευταίες νομικές λεπτομέρειες προκειμένου να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) τακτοποίησε η κυβέρνηση με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου από τη Βουλή. Ρυθμίστηκαν έτσι το θέμα της διαδικασίας ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης και του Δημοσίου, η παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού για 49 χρόνια και η αδειοδότηση της υφιστάμενης λιμενικής υποδομής και εγκατάστασης, όπως και θέματα πυροπροστασίας, αυθαιρέτων κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή