Λαγκάρντ: Το εμβόλιο δεν αλλάζει τις οικονομικές προβλέψεις

Λαγκάρντ: Το εμβόλιο δεν αλλάζει τις οικονομικές προβλέψεις

Στο 8% η ύφεση το 2020, στο 5% η ανάκαμψη το 2021

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν πρόκειται να αλλάξει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως επεσήμανε η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια παρέμβασης σε εκδήλωση του Bloomberg.

Όπως εξήγησε, χαρακτηριστικά, η διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου έχει ήδη συνυπολογιστεί στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία του ΑΕΠ και επομένως, σε επίπεδο προβλέψεων, οι ανακοινώσεις των Pfizer και Moderna δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση.

Διευκρίνισε δε, ότι παρότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε κάπως ταχύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, η οικονομία έχει δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από το προσδοκώμενο κατά τη διάρκεια του β’ κύματος της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ύφεση 8% του ΑΕΠ το 2020, καθώς και για ανάκαμψη 5% του ΑΕΠ για το 2021 και 3,2% του ΑΕΠ για το 2022.

Ειδική μνεία έκανε και στις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, διαμηνύοντας ότι οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης ότι η κρίση δεν θα μετακυλίσει στον τραπεζικό τομέα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, διευρύνοντας ποσοτικά και χρονικά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. 

Η παρέμβαση της Λαγκάρντ επέρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Moderna, σύμφωνα με τις οποίες οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της εταιρείας κατέδειξαν ότι παρέχεται ανοσία σε ποσοστό άνω του 94,5%.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις και από τις Pfizer – BioNTech, οι οποίες έκαναν λόγο για εξασφάλιση ανοσίας της τάξης τουλάχιστον του 90%, γεγονός το οποίο αναπτέρωσε τις ελπίδες για ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή