Σταθεροποίηση στο Χ.Α. μετά τη μεγάλη άνοδο της Δευτέρας

Σταθεροποίηση στο Χ.Α. μετά τη μεγάλη άνοδο της Δευτέρας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σπάσιμο των 700 μονάδων στον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά έδωσε το σήμα για πιέσεις και ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πάτησε φρένο χθες κλείνοντας σταθεροποιητικά. Ωστόσο, οι 690 μονάδες δεν «κινδύνεψαν», ενώ ο τζίρος παρέμεινε ενισχυμένος, διατηρώντας ψηλά τις προσδοκίες για τη συνέχεια. Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το ράλι 100 μονάδων που κατέγραψε το Χ.Α. σε διάστημα μιας εβδομάδας επιστρέφοντας ταχύτατα στα επίπεδα των αρχών Μαρτίου, ήταν λογικό να προκαλέσει στάση αναμονής και κάποιες μειώσεις θέσεων από τους επενδυτές (ιδίως στον τραπεζικό κλάδο), δεδομένης και της κατάστασης με την πανδημία, η οποία διεθνώς επιδεινώνεται. Πάντως, γεγονός παραμένει πως η ψυχολογία στην αγορά έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και ήδη οι επενδυτές αρχίζουν και κοιτούν πέραν του δύσκολου για την οικονομία βραχυπρόθεσμου διαστήματος, καθώς έχουν ήδη δει ένα δυνατό φως στην άκρη του τούνελ, από το μέτωπο των εμβολίων. Με το Χ.Α. να είναι από τις πιο έντονα σφυροκοπημένες αγορές της πανδημίας, οι προσδοκίες για ανάκαμψη ολοένα και αυξάνονται.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά κατά 0,05% στις 690,99 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 700,99 μονάδες (+1,39%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,70 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,31%, στις 1.639,87 μονάδες, ενώ στο +0,24% και στις 993,86 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι ΕΧΑΕ (+3,71%), Aegean (+3%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+2,52%) και ΟΛΠ (+2,2%), ενώ απώλειες 3,17% σημείωσε ο ΟΠΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 346,96 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει με πτώση 2,36%, την Eurobank στο -2,2%, την Εθνική στο -4,31% και την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 5,34%.

Η Moderna πήρε τη σκυτάλη από την Pfizer, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα ευφορίας σε όλες τις αγορές του πλανήτη, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Στο ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν ήταν στο ραντάρ των διαχειριστών εξαιτίας της ένδειας κατάλληλων επενδυτικών επιλογών που την εποχή της πανδημίας επικεντρώθηκαν στις τεχνολογικών χαρακτηριστικών εταιρείες, το σκηνικό άλλαξε: οι μετοχές των εταιρειών της «παλιάς οικονομίας» αλλά με ισχυρά θεμελιώδη (value stocks) που επί μήνες οι διαχειριστές των ξένων funds τις ξεπουλούσαν, έγιναν πάλι ελκυστικές. Ετσι, μετοχές βιομηχανικών κλάδων, εταιρειών πετρελαιοειδών, εταιρειών λιανεμπορίου, αλλά και τραπεζικές μετοχές περιλήφθηκαν στη γενικευμένη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος και συνεχίζεται και στην τρέχουσα.

Εν τω μεταξύ, όπως προσθέτει, τα επιχειρηματικά νέα συνεχίζονται, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς «τρέχουν» και τη θωρακίζουν κεφαλαιακά, ενώ η επενδυτική κοινότητα αλλάζει στάση απέναντι στον τραπεζικό κλάδο.

Τα δεδομένα αυτά από κοινού με την επικείμενη αναγγελία επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλάζουν το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τις 588 μονάδες του στις 6 Νοεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε συντομότατα στις παρυφές των 700 μονάδων, με την αναβαθμισμένη ψυχολογία να καθοδηγεί τους αγοραστές. Η περιοχή των 710 μονάδων εμφανίζεται ως το σημείο αντίστασης για την επόμενη αναμέτρηση των αγοραστών με τους πωλητές, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή