Πρόσθετες αγορές ελληνικών ομολόγων άνω των 10 δισ. από ΕΚΤ

Πρόσθετες αγορές ελληνικών ομολόγων άνω των 10 δισ. από ΕΚΤ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που στις 10 Δεκεμβρίου, όπως και αναμένεται ευρέως, ανακοινώσει την αύξηση του μεγέθους του έκτακτου προγράμματος πανδημίας PEPP. Και αυτό υπό τη «συντηρητική» εκτίμηση ότι η αύξηση αυτή θα κινηθεί στα 500 δισ. ευρώ, φέρνοντας το μέγεθος του PEPP στο 1,85 τρισ. ευρώ από το 1,35 τρισ. ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα. Εάν φυσικά το πρόγραμμα αυξηθεί περισσότερο –η Société Générale έχει προβλέψει 750 δισ. ευρώ πρόσθετη στήριξη– τότε ο «λογαριασμός» για την Ελλάδα θα κινηθεί υψηλότερα και στα περίπου 15 δισ. ευρώ.

Αυτή η νέα στήριξη της ΕΚΤ προς την ελληνική οικονομία θα προστεθεί στα 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα (24 δισ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές) τα οποία και θα αγοράσει έτσι και αλλιώς συνολικά έως τον Ιούνιο του 2021 (όταν και λήγει το PEPP σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα). Σημειώνεται πως από τις 18 Μαρτίου και την ενεργοποίηση του έκτακτου αυτού προγράμματος η ΕΚΤ έχει αγοράσει 14 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και έως τα τέλη του έτους αυτό το πόσο (καθαρό) θα έχει διαμορφωθεί στα 15 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με το παραπάνω όλες τις εξόδους στις αγορές που έχει πραγματοποιήσει φέτος το ελληνικό Δημόσιο (12 δισ. ευρώ).

Εκτός από την αύξηση του μεγέθους του προγράμματος, αναμένεται ευρέως και η χρονική του επέκταση, με παράγοντες της αγοράς να αναμένουν ότι το PEPP θα «τρέξει» πλέον έως τον Μάρτιο του 2022. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα, καθώς σημαίνει ότι ο μεγάλος αγοραστής των ελληνικών ομολόγων, η ΕΚΤ, θα είναι παρών για μεγαλύτερο διάστημα, καλύπτοντας σχεδόν όλη την απόσταση έως το τέλος της περιόδου ενισχυμένης εποπτείας στην οποία θα βρίσκεται η χώρα (2022). Με δεδομένο ότι μετά το τέλος του PEPP θα υπάρχει και η περίοδος επανεπενδύσεων από την ΕΚΤ (re-investment) σημαίνει πως στο σενάριο όπου το ορόσημο του investment grade χτυπήσει την πόρτα της ελληνικής οικονομίας το 2023, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι προστατευμένα από τις όποιες αναταραχές των αγορών.

Το ράλι των ελληνικών ομολόγων, το οποίο έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της ΕΚΤ και παρά τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας –τα οποία και υπό άλλες συνθήκες θα λειτουργούσαν αρνητικά για την αγορά καθώς ισχυροποιούν τις προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας– «δείχνει» προς μία νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, τα δεδομένα από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από την πλευρά τους, δείχνουν πως μία τέτοια κίνηση δεν είναι απαραίτητη.

Το «μαξιλάρι» ρευστότητας ενισχύθηκε χθες κατά 2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από το SURE και έτσι αυξήθηκε στα 39,5 δισ. ευρώ από τα 37,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά και την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs/SNPs ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο, θα αυξηθεί στα 40 δισ. ευρώ. Από αυτά αν αφαιρεθούν τα 3,3 δισ. ευρώ των μέτρων στήριξης σημαίνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα θα κλείσουν το έτος στα 36,5-37 δισ. ευρώ, στο επίπεδο δηλαδή που βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η πανδημία. Αυτό το επίπεδο, εκτός του ότι «αντέχει» και άλλα μέτρα, αρκεί και με το παραπάνω για να συνεχίσει να στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ιστορικό χαμηλό 

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε νέα «βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και άγγιξε το 0,665%, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 122,5 μονάδες βάσης μόλις, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009 πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους της Ελλάδας.

Νέα ιστορικά χαμηλά κατέγραψε και το 5ετές καθώς η απόδοσή του βρέθηκε στο 0,04% (πτώση 67%) φλερτάροντας με τα αρνητικά επίπεδα, τα οποία εδώ και μέρες έχουν κατακτήσει τα 2ετή και τα 3ετή ελληνικά ομόλογα. Η 15ετία πλέον κινείται «άνετα» κάτω από το 1% και στα ιστορικά χαμηλά του 0,86% (πτώση 10%), ενώ η απόδοση στο 7ετές κινείται επίσης σε νέα χαμηλά, και στο 0,3%.

Οι περισσότερες αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ δίνουν στον ΟΔΔΗΧ περιθώριο για περισσότερες εξόδους στις αγορές το 2021 (σε σχέση με τα 11 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί έως τώρα ότι θα αντληθούν) και μεγαλύτερη ευχέρεια βελτίωσης της καμπύλης, με ακόμα και πιο μακροπρόθεσμους τίτλους (20ετία), νέους βραχυπρόθεσμους τίτλους (5ετές) ή επανεκδόσεις (7ετές Απριλίου 2020), εκτός από την έκδοση νέου 10ετούς που θεωρείται σίγουρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή