Κέρδη άνω του πληθωρισμού για τις τουρκικές τράπεζες

Κέρδη άνω του πληθωρισμού για τις τουρκικές τράπεζες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές τράπεζες ενδέχεται να παρουσιάσουν φέτος κερδοφορία μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό για πρώτη φορά μετά το 2017. Αυτό θα συμβεί αν ο Τούρκος πρόεδρος τηρήσει την υπόσχεσή του για στροφή της κυβέρνησής του και των Αρχών σε πολιτικές φιλικές προς την αγορά.

Από τη νομισματική κρίση που γνώρισε η Τουρκία το 2018 ο μέσος όρος απόδοσης κεφαλαίου των 48 μεγαλύτερων τουρκικών τραπεζών υπολείπεται διαρκώς του διψήφιου πληθωρισμού της Τουρκίας που έχει οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο πάνω από 20%. Η νομισματική κρίση προ διετίας έδωσε εν ολίγοις τέλος σε μια περίοδο 14 συναπτών ετών, στη διάρκεια των οποίων οι τράπεζες είχαν απόδοση κεφαλαίου άνω του πληθωρισμού.

Η παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν από τη θέση του τσάρου της οικονομίας και η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη προ 10 ημερών έχουν οδηγήσει  σε ανάκαμψη της τουρκικής λίρας. Παράλληλα, όμως, έχει ενσπείρει προσδοκίες στους επενδυτές για μια επιστροφή σε ορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτική που ισοδυναμεί με άνοδο των επιτοκίων.

Στην περίπτωση αυτή θα χαλαρώσουν οι πιέσεις που υφίστανται οι τουρκικές τράπεζες για να αυξάνουν διαρκώς τις πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, θα διευρύνει τα περιθώρια κέρδους τους, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα γύρω στο 10% στα τέλη του επόμενου έτους σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Σημειωτέον ότι αύριο συνεδριάζει η Τράπεζα της Τουρκίας για πρώτη φορά υπό τη νέα ηγεσία της, τον Νατσί Αγκμπάλ, πρώην υπουργό Οικονομικών και υποστηρικτή της ορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε μεταξύ οικονομολόγων και παραγόντων της αγοράς, οι περισσότεροι πιθανολογούν μια αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 475 μονάδες βάσης στο 15% από το υφιστάμενο 8,5%.

Ο Καγκντάς Ντογάν, αναλυτής τραπεζικών θεμάτων του Bloomberg, τονίζει πως «αν μετά τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας ακολουθήσει και κάποια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, όπως έχουμε δει για λίγες ημέρες, τότε θα μειωθεί το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου  και θα αυξηθεί η κερδοφορία των τραπεζών». 

Ο εν λόγω αναλυτής εκτιμά πως κάπως έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στο επόμενο έτος, εκτός κι αν υπάρξει νέο πλήγμα. Εκτιμά μάλιστα πως με πληθωρισμό γύρω στο 10%, είναι λογικό να φτάσει η κερδοφορία των τουρκικών τραπεζών στο 13%. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο 12%, ενώ η στροφή σε πιο ορθόδοξες πολιτικές αναμένεται ακόμη να φανεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή