Σε ποιες πόλεις συμφέρει να ζει κανείς εν μέσω πανδημίας

Σε ποιες πόλεις συμφέρει να ζει κανείς εν μέσω πανδημίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε δραματικά τη ζωή στις πόλεις, αλλά όπως φαίνεται από την τελευταία μελέτη του Economist Intelligence Unit, άλλαξε και το κόστος ζωής στις πόλεις. 

Με την κρίση αυτή να προκαλεί αισθητές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες, η ζωή έγινε φθηνότερη στις πόλεις της Αφρικής, της Αμερικής και της Αν. Ευρώπης, όμως οι τιμές αυξήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη. 

Έτσι, οι ευρωπαϊκές πόλεις ανέβηκαν στην κατάταξη για το κόστος ζωής  με αποτέλεσμα το Παρίσι και η Ζυρίχη να βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας, μαζί με το Χονγκ Κονγκ. Η έξοδος των ξένων από τη Σιγκαπούρη λόγω της πανδημίας έφερε την πρώτη πτώση στον πληθυσμό της πόλης εδώ και 17 χρόνια και όπως φαίνεται, και μία μείωση τιμών που την κατέβασε στην 4η θέση της λίστας, ενώ στην πέμπτη θέση ισοβαθμούν η Οσάκα με το Τελ Αβίβ. 

Το top 10 των ακριβότερων πόλεων για να ζει κανείς στον καιρό της πανδημίας συμπληρώνεται από τη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη, την Κοπεγχάγη και το Λος Άντζελες. 

Η πόλη που είδε το κόστος ζωής της να αυξάνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι η Τεχεράνη (στην  79η θέση από την 106η πέρυσι), καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν επηρέασαν τις προμήθειες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τιμές σε Ρέυκιαβικ, Ρίο ντε Τζανέιρο και Σάο Πάολο. Ως γνωστόν, η Βραζιλία έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα εξαιτίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η πτώση του εθνικού νομίσματος και τα αυξανόμενα επίπεδα της φτώχειας να πιέσουν τις τιμές. 

Το χαμηλότερο κόστος ζωής εμφανίζουν η Δαμασκός στη Συρία, η Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν, η Λουζάκα στη Ζάμπια, το Καράκας στη Βενεζουέλα και το Αλμάτι στο Καζακστάν. Η  δεκάδα με το χαμηλότερο κόστος ζωής συμπληρώνεται από το Καράτσι του Πακιστάν, το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής (καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει πλαφόν στις τιμές εξαιτίας της πανδημίας), το Αλγέρι της Αλγερίας και οι πόλεις Μπανγκαλόρ και Τσενάι της Ινδίας. 

Η έρευνα του EIU διαπίστωσε ότι οι τιμές των ηλεκτρονικών αυξήθηκαν παγκοσμίως στην πανδημία, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης από εκείνους που δουλεύουν από το σπίτι, ενώ οι τιμές των ενδυμάτων μειώθηκαν. Σταθερές παρέμειναν σε γενικές γραμμές οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής, ενώ τα είδη προσωπικής φροντίδας, τα τσιγάρα και τα ποτά ανατιμήθηκαν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή